2024/08/25

Tejfölös zöldbableves

Tejfölös zöldbableves /habart zöldbableves, ahogy anyu készítette régen. 

Egy nagyobb fazékban fokhagymás rántást pirítok 2 evőkanál lisztből egy kis étolajon. Felengedem kb 1 liter hideg vízzel, elkeverem, teszek bele 1-2 húsleves/ zöldségleves kockát vagy vegetát és felforralom. Belerakok 1 kg megtisztított, felaprított vajbabot (sárgahüvelyű zöldbab), ráöntök majdnem annyi vizet, amennyi levest szeretnék, ízlés szerint megsózom és puhára főzöm. Közben elkészítem a habarást. 2 púpozott evőkanál lisztet először egy kevés vízzel, majd 2 nagy pohár tejföllel simára kavarok. Ha puha a bab, a főzőlevéből 2 merőkanállal a tejfölhöz keverek (hőkiegyenlítés), majd behabarom a levest. Forralok rajta egyet és kész is. Lehűtve fogyasztjuk. Hidegen és friss vajbabból a legjobb ez az egyszerű, de annál finomabb nyári leves, de persze télen is elkészíthető konzerv vagy fagyasztott zöldbabból is. A fokhagymás rántás akár el is hagyható, illetve a kész leves pici ecettel savanyítható - ízlés szerint.

Gyerekkorom egyik kedvenc nyári levese volt (a másik a tökleves -szintén hidegen- ami gyakorlatilag ugyanígy készül), de készült nálunk ilyen leves télen is, üvegben eltett zöldbabból. Amíg a szezonja tartott, anyu hetente főzött egy nagy fazékkal, betette a hűtőbe és rájártunk két-három napig. Már ha maradt addig belőle... :) Már sokszor elkészítettem anyu régi receptje alapján, de soha nem olyan ízű, mint anno régen volt ... :(





2024/08/19

Sóskakrémleves

1 tasak mirelit sóskakrémet fazékba teszek, felöntöm kb 1,5 liter vízzel és néha megkeverve felforralom, közben adok hozzá 1 húsleves kockát és ízlés szerint cukrot. Kb 3 evőkanálnyi krumplipelyhet simára keverek 1 dl vízzel és 1 kis doboz főzőtejszínnel, majd állandóan kevergetve a sóskához öntöm és összeforralom. Langyosra hűtve magában vagy levesgyönggyel egyaránt finom. 




2024/08/05

Gasztroangyal - Nagykőrös

Most ismétlik a Duna TV-n a Gasztroangyal Nagykőröst bemutató (2019.10.05.) epizódját:

 

"A Gasztroangyal ezúttal egy igazán "virágos" városba látogat, Nagykőrösre. Marcsi bejárja a gyönyörű várost, és közben kideríti, miként készül a csepleszes májas. Azt is megtudjuk, hogyan kell jó kovászos uborkát készíteni, hiszen Nagykőrös híres uborkás település volt hajdanán."

***

A videóban szereplő receptek (netről gyűjtve)

Mézes tekercs

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 7 dkg sertészsír, 3 tojás, 16 dkg méz, kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 1 liter szikkadt szilvalekvár, 15 dkg vágott dió.

A porcukrot a zsírral, 2 egész tojással, és a mézzel tálba tesszük. Csipetnyi sót, szódaport, és a mézes fűszereket is hozzáadjuk, majd jó habosra kikeverjük. Végül összegyúrjuk a liszttel. Kevés tejföllel lazítjuk, hogy könnyen sodorható legyen.

Lisztezett gyúródeszkán három cipót formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra kisodorjuk. A tepsit vékonyan kikenjük zsírral.

A kisodort tészták közepét gazdagon megrakjuk szilvalekvárral, a töltelék oldalába vágott diót nyomkodunk. Mindkét oldalára felhajtjuk a mézes tésztát, és a tepsibe emeljük.

A rudak tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kezdetben nagy lángon sütjük, később mérsékeljük a hőfokot.

A mézes tekercs finom, omlós sütemény, amely sokáig eltartható.

Eredeti recept itt (Ízörzők, Nikla)


Szilvalekváros mézes tekercs  -  Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 7 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 16 dkg méz, 3 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, csipet só, 1 púpos kk. mézesfűszerkeverék, sűrű, üstben főtt szilvalekvár, 20 dkg dió

A lisztet elkeverni a sóval,porcukorral,fűszerrel,szódabikarbónával, elmorzsolni a zsírral, közepébe tenni a langyos mézet és két tojást. ( a harmadik tojás a lekenéshez kell) Jól összedolgozni a tésztát, és három részre osztani. Egy részt 35 X 20 cm-re kell nyújtani alaposan lisztezett deszkán, úgy,hogy középen vastagabb legyen a tészta, ide jön egy csíkban a szilvalekvár, rászórva a dió. A tészta két oldalát ráhajtani,lenyomkodni, lekenni felvert tojással.  Sütőpapíros tepsire tenni a három rudat, és 175-180 fokon kb. 20-25 percig sütni.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba tenni, másnap szeletelni. Sokáig elálló, finom sütemény.

Moha tippjei: a tésztát én betettem a hűtőbe pár órára,így könnyebb volt kinyújtani, és dolgozni vele.

Ha nincs zsír, a vaj is megteszi,én azzal készítettem.

Ha nincs sűrű szilvalekvár, akkor ajánlom Ildikó módszerét: puha magozott aszalt szilvát kevés vízzel összeturmixolunk, és egy picit összefőzzük,jó sűrű legyen, alig kenhető. Ez tökéletesen megfelel a lekvár helyett.

Eredeti recept itt


Szilvalekváros mézes-diós tekercs

Hozzávalók

50 dkg liszt

7 dkg zsír vagy vaj

16 dkg porcukor

16 dkg méz

3 egész tojás

1 ½ kávéskanál.szódabikarbóna

3 kávéskanál. mézeskalács fűszerkeverék

Töltelék:

sűrű szilvalekvár

durvára tördelt dió

csipet só

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a száraz dolgokkal, elmorzsoljuk a zsírral, (vagy vajjal), közepébe öntjük a langyos mézet és a tojásokat. Jól összedolgozzuk és becsomagolva hűtőbe tesszük pár órára.(vagy akár egy egész éjszakára).

Majd a  tésztát 3 részre osztjuk, egyenként kb. 30 X 25 cm-re nyújtjuk, úgy hogy a téglalap közepén kissé vastagabbra hagyjuk, a két szélén pedig vékonyabbra. A középső, vastag részre kenjük a szilvalekvárt, megszórjuk a dióval és mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát. A végeit alaposan lenyomkodjuk és a három rudat sütőpapíros tepsibe tesszük.

Lekenjük  tojássárgájával, kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben 1800-on kb. 20-25 percig sütjük. Alsó-felső sütéssel elég a rövidebb idő.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet felvágni vékony szeletekre.

Akár 1héttel hamarabb is meg lehet sütni (pl karácsony előtt). Zárható dobozban sokáig eltartható.

A lekvárt és a diót ne sajnáljuk és lehetőleg jó sűrű lekvárt használjunk. Ne süssük túl, mert kesernyés lesz. A mézeskalács fűszerkeveréket helyettesíthetjük fahéjjal és őrölt szegfűszeggel.

Eredeti recept itt, eszerint a recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.

***

Kőrösi csepleszes májas

Hozzávalók

3 kg sertéslapocka

1.5 kg sertésmáj

3 db sertésháló

3 közepes fej vöröshagyma

2 fej fokhagyma (kis)

10 szelet kenyér (tenyérnyi szikkadt)

10 db tojás

10 dkg fűszerpaprika (őrölt)

1 ek bors (őrölt)

1 kávéskanál köménymag (őrölt)

0.5 teáskanál koriander (őrölt)

1 ek majoranna (morzsolt)

10 dkg mangalica zsír

só ízlés szerint

Elkészítés

A csepleszeket (sertés hashártya) langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízben félretesszük.

A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.

A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

A lapockát és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk.

Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.

A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)

A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.

A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.

Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit sütni, a boltokban kapható alufóliából készített kis edényekben lefagyaszthatjuk.

Eredeti recept itt

***

Húsos rakott tészta

Hozzávalók:

50 dkg csőtészta

50 dkg darált hús

30 dkg reszelt sajt

2 nagy pohár tejföl


Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük.

A nyers húst sózzuk, borsozzuk, majd egy pohár tejföllel összekeverjük.

Egy nagy edényben elkeverjük a tésztát, sajtot, darált húst. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a keveréket. Rákenjük a másik pohár tejfölt, majd addig sütjük, amíg a teteje piros lesz. (180 fok, alul-felül sütés)

Csilla húsos rakott tésztája:





Csilla fonott kalácsa

Hozzávalók egy kb. 800 g-os kalácshoz

500 g liszt

255 ml tej

50 g puha vaj

75 g cukor

1 db tojás

15 g friss élesztő

1 csipet só

A kenéshez:

1 db tojás

1 ek víz

A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, kihúzkodjuk a széleit. Egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ezeket pedig gömbölyítjük és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. Kezdődhet a formázás. A gombócokat kilapítjuk, felülről lefelé szorosan feltekerjük, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük. Ezeket a végüknél összefogjuk, és kezdődhet a fonás! A recept forrása 

A kalácsfonás lépései: Hatos fonás videó 

Csilla (fenti recept alapján készült) fonott kalácsa másnap is puha, foszlós és nagyon finom: 









2024/06/26

Vajas kifli

Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 350 ml tej, 1,5 tk só, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g porélesztő, 5 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 tojás a kenéshez

A cukrot beletesszük a tejbe és berakjuk a mikróba kb 1 percre, majd amikor kivettük, akkor az élesztőt belemorzsoljuk. Amíg várunk hogy felfusson, addig a liszthez hozzáadjuk a sót és a margarint beledaraboljuk. Ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük, kézzel vagy dagasztóval addig dagasztjuk, amíg szép egyenletes nem lesz a tészta. Ezután kiszedjük a tálból és a nyújtódeszkára tesszük. Kézzel átgyúrjuk és egyforma részekre osztjuk (mindegy mekkorák, csak egyformák legyenek). 20 percig hagyjuk kelni konyharuha alatt, majd nyújtófával kinyújtjuk és összetekerjük. Megint 20 percig hagyjuk kelni konyharuha alatt, majd megkenjük felvert tojással és kb 20 percig (amíg aranybarna nem lesz) sütjük 180 fokon.

Cinti kiflijei:








2024/06/20

Tarhonyás lecsó virslivel

Szokásos módon lecsót főzök: 1 fej hagymát felkockázok és 2 fakanálnyi zsíron megdinsztelem egy serpenyőben. Hozzáadok 6-8 db felszeletelt paprikát, megsózom, borsozom és fedő alatt kb 5 percig párolom. Ezután hozzáadok 3-4 db kockára vágott paradicsomot és további 10-15 perc alatt, lefedve készre főzöm. 20 dkg tarhonyát 2 kis fakanálnyi zsíron aranybarnára pirítok. Ha kész, felöntöm annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Megsózom és beborítva puhára párolom. Ha megfőtt, összekeverem a kész lecsóval, belekarikázok 4-5 db virslit és még kb 5 percet együtt főzöm. Lehet a virslit külön megfőzve, egészben tálalni a tarhonyás lecsóhoz, ki hogy szereti.





2024/06/19

Görögjoghurtos áfonyás-mazsolás kevert sütemény

 Hozzávalók:

40 dkg finom liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dl görög joghurt, 1 dl oliva olaj, 4 tojás, reszelt citromhéj, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só

A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem kell megijedni, ragacsos, nehezen kenhető a tészta. tetejére áfonyát és mazsolát szórunk (vagy ízlés szerint bármit). Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Tűpróba!

Cinti áfonyás kevert sütije:





Meggyszósz / meggymártás

Megfőzök 3/4 kg friss meggyet annyi vízben, amennyi ellepi. Cukorral, csipet sóval ízesítem. Lehet beletenni fahéjat, szegfűszeget és egy kevés reszelt citromhéjat is, de azt én csak a meggylevesbe teszek, a mártásba nem, csak ha befőttből készítem. Közben egy bögrében csomómentesre keverek 2 evőkanál lisztet és egy kevés vizet, majd egy kis pohár tejföllel teljesen simára keverem. A meggy levéből hozzáadok 1-2 merőkanálnyit, azzal is elkeverem (hőkiegyenlítés) majd folyamatos kevergetés közben hozzáadom a hígított habarást a meggyhez. Összeforralom. Ha túl sűrű, adok hozzá egy kevés vizet, ha híg marad, egy pici, vízzel elkevert étkezési keményítőt (vagy pudingport).                          Főtt krumplival, sűlt/főtt húshoz, vagy fasírthoz fogyasztjuk, de hidegen magában is nagyon finom. 

Tejföl helyett 1 kis dobozos főző vagy épp habtejszínt (utóbbi nagyon finom ízt ad neki), liszt helyett pedig egy fél tasak tejszín vagy vaníliás ízű pudingport lehet használni.




2024/06/18

Túrógombóc

Hozzávalók: fél kg túró (felerögös, fele krémtúró), 5 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, kevés sütőpor, cukor. Mindent összegyúni, gombócozni, kicsit állni hagyni, kb 10 percig főzni.  A forgatáshoz zsemlemorzsát pirítunk olajban. A kifőtt, leszűrt gombócokat megforgatjuk benne. Cukros tejföllel, porcukorral kínáljuk.

Cinti túrógombóca:








Máglyarakás

Hozzávalók: (1 nagy tepsihez) 8 közepes alma, 3-4 db kisebb fonott kalács, 4 tojás, 35 dkg porcukor, 1 kocka (25 dkg) Ráma margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 liter tej, 1 kis üveg baracklekvár, 3-4 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, mazsola

Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, egy nagyobb serpenyőbe rakjuk. Ráteszünk húsz deka margarint, őrölt fahéjjal megszórjuk és nem túl puhára pároljuk. Ha savanyú az alma, kevés cukrot is tehetünk hozzá, mikor pároljuk.

A kalácsokat vékony szeletekre vágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 20 deka porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg tejet.

A tepsit kikenjük a maradék 5 deka margarinnal és zsemlemorzsával megszórjuk. A tojásos masszában megmártjuk a kalács szeleteket, de vigyázzunk, ne áztassuk túl. Sorban, egymás mellé lerakjuk a tepsi aljára. Megrakjuk párolt almával, megszórjuk mazsolával és a megmaradt, tejben megforgatott kalácsokkal befedjük. Addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Ha maradt ki a tojásos tejből, azt még rálocsoljuk.

Hat evőkanál barack lekvárt egy deci vízzel elkeverünk, ezt a tészta tetejére kenjük, előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük.

Közben a tojások fehérjét 15 deka porcukorral és pár evőkanál baracklekvárral habbá verjük, és a sütőből kivett tészta tetejére simítjuk. 5-10 percre még visszatoljuk a forró sütőbe, hogy megpiruljon a hab is. Elzárjuk a gázt, majd kinyitjuk a sütőajtót, de a tepsit bent hagyjuk, így hűtjük ki, hogy a hab ne essen össze a tetején.

Kockákra vágva kínáljuk.

Kalács helyett kifli, zsemle vagy akár kenyér is jó. A máglyarakáshoz is inkább maradék, szikkadt péksüteményt (kenyeret) használjunk, ugyanúgy, mint a mákosgubához. 





Meggyes (gyümölcsös) joghurtos kevert, nagyon finom puha a tésztája

Mérce a joghurtos pohár

Hozzávalók

2 kis pohár  joghurt (150 vagy 175 gr-os)

2 joghurtos pohár kristálycukor 

1 joghurtos pohár olaj

3 joghurtos pohár liszt 

3 egész tojás

1 tasak sütőport

ízlés szerint vaníliás cukor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj


Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük. Jobb inkább habverővel keverni, mert levegősebb, könnyebb lesz a tészta, magasabb a sütemény. Ha robotgéppel keverjük ki, kényelmesebb, de szalonnásabb lesz a tészta. Zsírozott vagy olajozott és liszttel megszórt tepsibe öntjük a masszát és magozott meggyet teszünk rá. Lehet friss, fagyasztott, vagy befőtt is a meggy. 190-200 fokon sütjük 40×30-as tepsiben és amikor kihűlt akkor ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

A joghurt mindegy, hogy natur vagy gyümölcsös. Meggy helyett más gyümölccsel is finom lesz a sütink.

Én most 2 db 125 gr-os epres gyümölcs joghurtot, 1 kicsi, banános gyerek joghurtot és 1/3 csomag fagyasztott áfonyát tettem bele. A liszt: 2 pohár sima és 1 pohár rétes. Cukorból másfél pohár elég volt bele, így is finom lett. Tepsi mérete 25x35cm.




Húsmentes reggeli, ebéd vagy vacsora

 



az eredeti ételfotó és recept forrása 

2024/06/17

Frankfurti leves

Hozzávalók:

egy kisebb fej kelkáposzta

2 db sárgarépa

25 dkg burgonya

1 kis fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

1 púpozott evőkanál liszt

2 pár frankfurti virsli

1 db húsleveskocka

köménymag ízlés szerint

pirospaprika


Elkészítése: az olajon a liszttel meg a reszelt vöröshagymával készítsünk rántást (kipattogtathatunk benne egy kevés köménymagot is), szórjuk meg pirospaprikával, engedjük fel 1,5-2 liter vízzel. Rakjuk bele a kitorzsázott, vékony laskára vágott kelkáposztát, a megtisztított, karikára vágott vagy nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és a felkockázott krumplit. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával, húsleves kockával. Lefedve főzzük puhára. A végén a karikára vágott virslit is adjuk hozzá és két-három perces forralás után tálalhatjuk. Aki szereti, tejföllel gazdagíthatja.






2024/06/07

Diós kosárka és linzer

Lakodalmas diós kosárka

hozzávalók kb 60 db-hoz

tészta:

50 dkg liszt

1 csipetnyi só

1 sütőpor

1 margarin

10 dkg porcukor

5 tojás sárgája

2 evőkanál tejföl

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, fél órát hűvös helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, kerek kiszúróval kiszaggatjuk, kibéleljük vele a kosárkákat. Ha nincs kasárka formánk, akkor cakkos szélű (virágforma) kiszúróval szaggatjuk ki és muffinsütő tepsibe rakjuk.

Töltelék: az 5 tojásfehérjét habbá verjük 30 dkg porcukorral, majd hozzá keverünk 30 dkg darált diót

A tésztával bélelt formákba teszünk egy-egy kiskanál meggy vagy barack lekvárt, arra egy kanál diós habot. Ne rakjuk tele, mert úgyis megemelkedik sülés közben. Sütőben világosra sütjük, kb 15-20perc alatt. 

***

Linzer

hozzávalók:

60 dkg liszt

1 csipetnyi só

1 tasak sütőpor

20 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

2 narancs reszelt héja

40 dkg vaj vagy Rama margarin

2 tojássárgája

Elkészítés:

Száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját. Összegyúrjuk és 1-2órát hűtőben pihentetjük. Fele tésztát kerek, felét lyukas, virágforma kiszúróval kiszaggatjuk. A lyukas korongokat felvert tojásfehérjével lekenjük és vagdalt dióba mártjuk. A tésztakorongokat pár perc alatt világos színűre sütjük. Ha kihűltek, a teli korongokra egy-egy kanálka ízlés szerinti lekvárt teszünk és rárakjuk a diós tetejű virágformát. 




2024/06/04

Diós-kókuszos répatorta szelet

Hozzávalók:

22 dkg liszt

fél tasak sütőpor

15 dkg cukor

6 dkg darált dió 

5 dkg kókuszreszelék

2 teáskanál őrölt fahéj

3 nagy (kb 20-25 dkg) répa lereszelve (lehet több is, elbírja a sütemény)

3 tojás

1,5 dl étolaj

1 tasak (10 dkg) mazsola + 4-5 evőkanál narancslé

(kb 3 evőkanál víz, ha mazsolát nem teszünk a tésztába)


Elkészítése:

A tojást, olajat, cukrot robotgéppel összedolgozzuk, utána adjuk hozzá a sütőporos, fahéjas lisztet,  majd a darált diót, a kókuszt és a lereszelt répát. Pár evőkanál narancslében felhőzünk egy kis tasak mazsolát és utoljára ezt is hozzákeverjük a tésztához (ebben az esetben a tésztába nem kell víz, csak ha túl száraznak érezzük). Jól kikeverjük. Közepes méretű (25x35 cm-es), sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és 200 fokon kb 40 percig sütjük.

Ha kihűlt a tészta, a tetejére 50 dkg mascarpone, ízlés szerint 5-10 dkg porcukor és 1-2 tasak bourbon vaníliás cukor keverékéből készült mascarpone krémet kenünk.

Süthetjük muffin formákba adagolva is.




2024/06/03

Sajtos burgonyakrémleves

Egy nagyobb krumplit megfõzünk, majd áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg vajat, 5 dkg reszelt sajtot (jobb ízű, ha füstölt), egy kevés sót és annyi lisztet, hogy sűrű péppé tudjuk fõzni. Folytonos kavarás közben felöntjük húsleves lével (pl. húsleves kockából készítettel). Pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.



Meggyes-kókuszos kevert

 Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt

fél tasak sütőpor 

20 dkg cukor

10 dkg kókuszreszelék

fél dl olaj

fél citrom leve

1 tojás

4 dl tej 

+

25 dkg magozott friss meggy vagy cseresznye (szezonon kívül fagyasztott vagy befőtt)

10 dkg csokoládé (sütésálló csokicsepp vagy apróra tört, maradék, pl mikulás, nyúl csoki)


A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban spatulával vagy habverővel összekeverjük. A tejet 3-4 adagban öntsük a masszához. Végül belekeverjük a meggyet és a csokokádét is. Sütőpapírral bélelt, 25x35 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 40-45 percig sütjük (sütő függő, lényeg, hogy a tészta már ne ragadjon a beleszúrt fogpiszlálóra). Ha kész, kicsit hűtjük, majd sütőpapírral együtt egy tálcára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, vágódeszkát rátéve átfordítjuk, majd szeleteljük. Ízlés szerint porcukorral megszórva kínáljuk.



2024/05/31

Édes csalamádé

Hozzávalók:

2kg fejeskáposzta

2kg uborka

1 kg hagyma

1 kg paprika (legyen benne zöld, piros, narancs színű is, úgy színesebb, mutatósabb lesz a csalamádé)

fél kg sárgarépa (elhagyható, de finom és színesebb, mutatósabb lesz tőle a csalamádé)

fél kg karfiol (elhagyható

3dl 20%ecet (10%-os is elég lehet)

2 és fél evőkanál só

1kg cukor (ízlés szerint kevesebb)

1 mokkáskanál nátrium benzonát

1 mokkáskanál borkén


Elkészítése: mindent zöldséget legyalulunk, karikára vágunk (a karfiolt apróbb rózsákra szedjük), egy nagy műanyag vagy zománcos edényben a fűszerekkel összekeverjük és a saját levében hagyjuk állni egy napig, közben párszor átkeverjük. A 24 óra elteltével üvegbe rakjuk, lezárjuk, mehet a spájz/kamra polcra. Frissen is fogyasztható, de télire is elálló, jó édes csalamádé. 



2024/05/30

Zöld spárga tojással és sajttal airfryerben

Hozzávalók 2 adaghoz: egy csomag zöldspárga, 4 tojás 10 dkg feta sajt, 10 dkg bazsalikomos-aszalt paradicsomos sajt, só és bors 

A spárga fás végét levágtam, alaposan megmostam. Sós forrásban lévő vízbe raktam, miután újra felfort, leszűrtem (ha zsenge a spárga, ez elég, ha keményebb, érdemes puhábbra főzni). Elosztottam 2 szilikon sütőformába, apró vajdarabkákat raktam rá, ráütöttem 2-2 tojást, rászórtam vegyesen a fele-fele sajtot és az airfryerben 195 fokon 10 percig sütöttem. Nagyon finom lett!

A eredeti recept ez volt: Vágd le a spárgáról a fás végeit, majd helyezd a spárgát sütőpapírra a légsütőbe. Óvatosan tegyünk a spárgára 4 tojást, majd sózzuk, borsozzuk. A pásztorsajtot kockákra vágjuk, és a tojásokra rakjuk. Az Airfryerben kb 15-20 percig sütjük (modelltől függően) 195 fokon (Fitness 5 recept)

Saját tapasztalat: a fenti sütési idő csak igazán zsenge spárgánál jó, de 15-20 perc alatt a tojás már nagyon kemény lesz. A spárgát érdemesebb előre majdnem készre párolni és úgy rakni az airfryerbe, rá tojás és sajt, 10 perc sütés 195 fokon, akkor pont jó lesz.






Kőrösi rakott rétes / Kőrösi ezerjó rétes

Most találtam/olvastam egy 2015-ös facebook bejegyzésben, hogy by Margó mennyire kedvelte az azóta, a 2017-es Kőrösi Möggyfesztiválon   "Nagykőrös Város díjnyertes meggyes sütije" kitüntető címet nyert  "Körösi ezerjó rétes"-emet.

"Imádat........ tökéletes rétegek, alma, mák, túró, meggy!!!! :)))
Tökéletes, igazi ünnepi sütemény! ❤
Ezer hála és köszönet a receptért, ami innen származik:
http://agnesszakacskonyve.blogspot.hu/2012/11/4-izu-rakott-retes.html"



 Köszönöm kedves Margó! ez a legnagyobb elismerés                                                                                        ❤