2024/08/05

Csilla fonott kalácsa

Hozzávalók egy kb. 800 g-os kalácshoz

500 g liszt

255 ml tej

50 g puha vaj

75 g cukor

1 db tojás

15 g friss élesztő

1 csipet só

A kenéshez:

1 db tojás

1 ek víz

A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, kihúzkodjuk a széleit. Egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ezeket pedig gömbölyítjük és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. Kezdődhet a formázás. A gombócokat kilapítjuk, felülről lefelé szorosan feltekerjük, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük. Ezeket a végüknél összefogjuk, és kezdődhet a fonás! A recept forrása 

A kalácsfonás lépései: Hatos fonás videó 

Csilla (fenti recept alapján készült) fonott kalácsa másnap is puha, foszlós és nagyon finom: 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése