Hozzávalók egy kb. 800 g-os kalácshoz
500 g liszt
255 ml tej
50 g puha vaj
75 g cukor
1 db tojás
15 g friss élesztő
1 csipet só
A kenéshez:
1 db tojás
1 ek víz
A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, kihúzkodjuk a széleit. Egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ezeket pedig gömbölyítjük és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. Kezdődhet a formázás. A gombócokat kilapítjuk, felülről lefelé szorosan feltekerjük, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük. Ezeket a végüknél összefogjuk, és kezdődhet a fonás! A recept forrása
A kalácsfonás lépései: Hatos fonás videó
Csilla (fenti recept alapján készült) fonott kalácsa másnap is puha, foszlós és nagyon finom:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése