25 dkg túró
25 dkg liszt
50 ml tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél cs. sütőpor
Töltelékhez:
olaj a tészta kenéséhez a töltelék alá
4 ek porcukor
2 csapott ek. kakaópor
Elkészítés:
Robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat.
Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
Lisztezett felületen, kinyújtjuk és olajjal átkenjük.
A kakaós porcukor keverékkel egyenletesen megszórjuk, majd feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Nem lesz piros a teteje, hanem kissé fakó, de úgy a jó mert különben nagyon kiszárad és kemény lesz! Tálaláskor porcukorral hintjük.
eredeti recept : itt és itt
Nekünk legalábbis nem jött be, a család egyetlen tagjának sem ízlett, de hát biztosan bennünk van a hiba :D Az olajtól (a kelt változatnál vajat vagy margarint használunk) furcsa ízű a tészta, míg a töltelék ízét a porcukor és olaj keverék (a kelt változatnál kristálycukorral keverjük a kakaóport + a margarint) rontja el :(
Bár valószínűleg ez ízlés dolga, mert sokan nagyon finomnak tartják ezt a változatot. Nekünk nem ízlett - így jártunk ;)
Lehet hogy azért egyszer nekiállok és kiötlöm a nekünk jobb változatot ;) de addig maradunk a jól bevált, hagyományos kakaós csigánál - még ha azt nem is lehet villámgyorsan elkészíteni :)
Anyósom kakaóscsigája , na az a KAKAÓS CSIGA !!!!!!
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésHa nem ízlett, az a te egyéni gondod, sok embernek nagyon is ízlett. Azért a hivatkozást illett volna kirakni, ahonnét ezt elkészítetted:
http://gabicsek.blogspot.hu/2012/02/villamgyors-kakaos-csiga.html?m=1
az eredeti, vagyis Gabi ötletadója pedig én voltam:
http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2011/05/dios-csiga.html
Köszi!
Kedves Gesztenye !
VálaszTörlésValóban a két jelzett blog(otok)on van az eredeti recept, kérésednek eleget téve kitettem mindkét linket. Egy másik blogomban már régebb óta fent van a recept (http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=73109&n=yaskane&blog_cim=Kaka%F3s%20csiga%20vill%E1mgyorsan), az alapján készítettem annak idején ezt a süteményt, így maradhatott le a link. Az hogy nekünk nem ízlett a végeredmény, tényleg csak is egyedül a mi gondunk, de minden bizonnyal olvastad is a megjegyzésemet, miszerint "...valószínűleg ízlés dolga ez is, mert sokan nagyon finomnak tartják ezt a változatot." !
(: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)
Ágnes:)
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésHa nem kedvelitek az olaj ízét meg kellett volna próbálni vajjal, vagy margarinnal helyettesíteni. A recept azzal is működik.
Egyébként ez a túrós verzió valamivel könnyebb "lájtosabb", hisz a liszt egy részét túróval helyettesítjük, na és az élesztő is nehezít a hagyományos csigán. Nagyon sokan nem fogyaszthatnak élesztővel készült dolgokat. Úgyhogy a gyorsaságon kívül minden bizonnyal ezek a jellemzők is közrejátszanak a recept népszerűségében. :-)
Kedves Marika !
VálaszTörlésElőször is köszönöm hogy megírtad a véleményedet :)
Teljes mértékben egyetértek veled hogy a túróval illetve az élesztő nélkül készült tészták sokkal könnyebbek.
De én (és szerintem a legtöbb háziasszony is) először mindent az eredeti recept alapján készítek el hogy lássam, az úgy, abban a formában tetszik-e a családnak. Ez a változat nem jött be nekünk - ellentétben a többséggel, akiknél viszont nagy sikert aratott :) Hát, így jártunk ;)
Az élesztős, hagyományos kakaós csigát viszont szerencsére mi gond nélkül fogyaszthatjuk, így egyenlőre nálunk csak az szerepel az "étlapon" :)
Ha majd egyszer mégis kipróbálom újból a fenti változatot, nyilván a vajas/margarinos megoldással csinálom, persze az már akkor nem ugyanez a recept lesz :)
További szép napot kívánok !
(: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)
Ágnes:)
Hát én most elkészítettem ezt a kakaós csigát ugyanígy,és Isteni finom,puha porhanyós,pont olyan,mint amilyennek lennie kell,köszönöm :)
VálaszTörlésKedves Névtelen, örülök hogy neked bevált a recept és köszönöm hogy ezt megírtad. További szép napot, jó sütés-főzést kívánok !
VálaszTörlésÁgnes:)
Megsütöttem ezt a csigát, igaz, nem olajjal, hanem olvasztott Rámával kentem meg és kókuszreszeléket szórtam rá kakaó helyett ---nagyon finom lett!
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy némi változtatással neked is bevált a fenti recept.
Minden tiszteletem,h leírtad az őszinte véleményed!!!! Annyira sokan istenítenek recepteket csak azért,h szaporodjon a blogjukon a bejegyzés...
VálaszTörlésKedves Dia !
VálaszTörlésNagyon köszönöm, amit írtál :)
Hát igen ... Nekünk nem ízlett, ez az igazság. Úgy gondoltam, a saját "szakácskönyvembe" csak leírhatom a véleményemet :)
Azon meg már nem is vitatkoztam, hogy én nem az "eredeti" illetve "ötletadó" oldalakról készítettem, mert másutt találtam :)
Ági:)
Én most sütöttem ki,és őszintén meg mondom,nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy van, akinek bevált a fenti recept :)
VálaszTörlésÜdv
Ági:)