"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

Konyhai kisokos -- hasznos ötletek

Konyhai mennyiségek táblázata

1 merőkanál 65 ml
1 evőkanál 15 ml
1 teás-/kávés-/kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1 bögre 250 ml
1 csésze 100 ml
1 késhátnyi vastagság 3 mm

1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt 2.0 dkg
1 liter liszt 65.0 dkg
1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só 2.0 dkg
1 csapott kávéskanál só 1.0 dkg
1 késhegynyi só 0.1 dkg
1 csapott evőkanál zsír 2-3 dkg
1 evőkanál olaj 2.0 dkg
1 diónyi zsír 1.5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor 1.5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor 2.0 dkg - A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el felhasználásig, mélyhűtőbe is tehetjük.
- Tortasütéskor mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
- A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héja felpuhul, és könnyen kinyomkodható belőle a mandula.
- A ragadós tésztákat belisztezett folpack fólia közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Hogy a bejgli tésztája ne repedjen meg, célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg. A tölteléket két folpack fólia között kinyújthatjuk, és ez után helyezzük a bejgli tésztára.
- Megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk a közepébe egy szál makarónit, ami kéményként működik.
- A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.
- A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.
- Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.
- A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.
- A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.
- Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.
- Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.
- Tészták kelesztése ideális esetben 20-30 percig tart, az ideális hőmérséklet pedig 37-38 C. A tésztát kelesztéskor mindenképpen le kell takarni, és védeni a huzattól. A kelesztést elősegíthetjük, ha légkeveréses sütőbe helyezzük a tésztát, 50 C-on, és résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját.
Ha kelesztőedényt használunk, zárjuk le a tetejét, és az edényt helyezzük langyos, kb. 40 C-os vízbe.
- Ha a mézeskalács, vagy aprósütemény túl száraz, akkor a tárolódobozba, tegyünk mellé cikkekre vágott almát, vagy egy kisebb pohárba papírtörölközőt gyűrjünk, és öntsünk bele annyi vizet, amit felszív.

        

Ne dobjuk ki a zöldség vagy fűszernövény maradékot - növesszük újra !

Mogyoróhagyma
Kevesebb, mint öt nap alatt teljesen újranöveszthetünk egy mogyoróhagymát! Tegyük a megmaradt végét (amit amúgy sem eszik meg senki, mert ,,szőrös") gyökeres részével lefelé vízbe (bár itt fontos, hogy azért némi hagymát hagyjunk rajta). Pár nap múlva egy egész hagymánk lesz!

Fokhagyma
Mikor a fokhagyma elkezd hajtani, a kis zöld hajtások túl keserűek ahhoz, hogy főzzünk velük. De ahelyett, hogy a szemétbe hajítanánk, inkább tegyük bele egy kis vízbe, és növesszünk még több hajtást! Ezek ugyanis jóval kevésbé erősek, mint maga a fokhagyma, és így tökéletesek salátába vagy szószokba.

Római saláta
Ha véletlenül megmaradt egy fej római saláta alja, ami még mindig ép, helyezzük vízbe, és tegyük az ablakpárkányra. Úgy két hét múlva már elkezdenek hajtani az új levelek, és 3-4 hét múlva már teljesen kifejlődnek.

Bazsalikom
Csippentsünk le a növényről néhány ágacskát, úgy öt centis szárral. Tegyük őket egy pohár vízbe, és tegyük őket olyan helyre, ahol éri a napsütés. Mikor úgy két centisre nőnek a gyökerei, át lehet őket ültetni cserepekbe, amiből aztán majd szépen kinő a saját növénykénk.

Hagyma
Ültessük el a hagyma levágott gyökeres részét gyökérrel lefelé - akár egy cserépbe, vagy kint az udvaron! Szedjük le, és fogyasszuk még zsengén, vagy várjuk meg, míg teljesen kifejlődik a hagymánk.

Koriander
Mint a bazsalikom, a koriander is meg tud gyökeresedni, ha vízbe tesszük. Ha a gyökerek elég hosszúak, el lehet őket ültetni, és néhány hónap múlva már a saját korianderünkről szedhetjük a leveleket.

Gomba
Ültessük a gomba-szárakat földbe, amit egy kis trágyával vagy kávézaccal dúsítunk. Tartsuk nedves helyen, ahol lehetőleg sötét van éjszaka. Pár nap múlva, ha szerencsénk van, már el is kezdték a növekedést az új gombáink.

Kínai kel
Pont mint a római saláta, a kínai kel is ,,újranöveszthető" a növény alsó részéből. Tegyük néhány centi vízbe, olyan helyre, ahol sok a fény. Egy-két hét múlva el is ültethetjük, és várhatjuk a szép új kínai kel kinövését.

Gyökér petrezselyem
Ha a hétvégi húslevesből megmarad néhány fehérrépa vég, ne dobjuk ki őket. Zöld, leveles részükkel fölfelé állítsuk őket úgy két centi vízbe, és máris megvan a saját petrezselyem ellátmányunk.

Gyömbér
Mint a hagymánál, a gyömbér gyökeres részét is el lehet ültetni, bár itt a növekedés jóval hosszabb időt vesz igénybe. Egy teljesen kifejlődött gyömbér úgy 8-10 hónap alatt nő meg.- A terített asztal úgy szép, ha az abrosz színe harmonizál a tányérok színével.

- A tányérokat az asztal szélétől mintegy 2 centire tegyük. A terítékek távolsága egymástól mintegy 60-70 cm-re legyen.

- A tányéroktól jobbra legtávolabb helyezzük a kanalat, öblével felfelé.
Utána következik, a tányérokhoz közeledve az esetleges előételekhez használandó kiskés, majd a halkés, végül - közvetlenül a tányér mellé- a nagy kés. A kések éle mindig a tányér felé nézzen.

- A tányérok bal oldalára kerülnek a villák, a késekhez hasonló sorrendben. A villákat mindig hegyükkel felfelé helyezzük el.

- A kis evőeszközök -kiskanál, fagylaltos kanál, gyümölcskés és villa, desszertvilla- teljes étkezéskor a tányérok mögött kap helyet úgy, hogy nyelük kézre essen.

- A poharakat az italoknak megfelelően válogatjuk össze. Vizespohár azonban mindig legyen az asztalon. A nagy kés hegyénél a helye.

- Ha virágot teszünk az asztalra, lapos tálban legyen, ne vázában, és ne legyen túl intenzív az illata.

- Ha a tálakat nem az asztalra tesszük, hanem körbehordva kínáljuk, ezt mindig vendégeink bal oldalánál állva kell tennünk, a használt tányérokat, evőeszközöket viszont jobbról szedjük le. Ugyancsak jobbról kell tölteni az italokat.


Húsok főzési ideje (kezdő háziasszony számára hasznos lehet) :

Sertéshús (kb. 1kg-os darab) 30-35 perc

Sertéshús szeletelve 20-25 perc


Sertés, töltött, göngyölt 25-30 perc


Sertéshús, pörkölt 20-25 perc


Marhahús(kb.1 kg-os) 35-45 perc


Marhahús szeletelve 20-30 perc


Marha, pörkölt, tokány 25-30 perc


Fiatal szárnyas 1/2 kg-onként 10-15 perc


Idősebb szárnyas 1/2 kg-onként 15-20 perc


Halszelet 8-10 perc


Halászlé - alaplé 15 perc


- halszelettel még 5 perc


Húsleves 45-55 perc


Gulyásleves 30-35 perc


- burgonyával még 7- 8 perc


Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.

Ha a bejgli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

Szép "márványos" lesz a bejgli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.

A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szoba hőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Mindig csak annyi ételbe tegyünk tejfölt, amennyi egyszerre elfogy, mert a másnapra félretett ételben erjedést okozhat.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.

A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Az újhagyma zöld szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk még körözötthöz, szendvicsvajhoz, saláta dresszinghez.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

Az apróra vágott hagymát szórjuk meg egy kevés liszttel, így nem ég oda, amikor pirítjuk.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)


A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha felbontottuk a pezsgőt, de nem fogyott el mind, egy ezüstkanalat lógassunk az üvegbe, nyelével lefelé, és így tegyük be a hűtőbe. Nem veszíti el az ízét, és nem megy ki belőle a buborék.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha le
süllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

A vadhúsokat ne forrázzuk. Hideg vízben alaposan áztassuk ki. Annyiszor váltsuk a vizet, míg végül már nem lesz véres.

Vadhúst célszerűbb fedő nélkül főzni. Igaz, hogy így tovább tart a főzés, de csak annyi vadíze marad az ételnek, ami még kellemes.

Ha tepsiben sütjük a vadhúst, színével lefelé kezdjük sütni, és mikor már félig megpuhult, fordítsuk át a másik oldalára. Akkor jó a hús, ha pirosas világosbarna színű, és ha a végét késsel megvágjuk, az szétesik.

Porhanyósabb lesz a vadhús, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zöldséges páclébe tesszük.

A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.

A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:
- 2-6 fokon 3-6 nap;
- 16-18 fokon 2 nap.

Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

A friss halat a szeméről, a kopoltyú pirosságáról lehet megismerni, és arról, hogy a hal húsa rugalmas.

A szálkás halat felbontás után éles késsel sűrűn vagdaljuk be (irdaljuk), így a vékony szálkákat is átvágjuk, és jobban át is sül.

Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.

A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a főzővízbe egy kevés tejet öntünk.

A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő meleg víztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.


A kávéfőzőnkben lerakódott vízkőtől úgy szabadulhatunk meg, hogy erősen ecetes vizet főzünk át rajta, majd alaposan kiöblítjük.

Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.

Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.
 Így lehet hasznosítani a kávézaccot

Szinte minden háztartásban megterem. Ha nem, akkor a családi, baráti körben biztosan akad valaki, akinél üzembiztosan „keletkezik”. Sokan automatikusan kidobják. És akadnak néhányan, akik felhasználják. Például a kertben.

Kávézacc és növény

A kávézacc a kertben igazán jól használható. Némiképp savasabbá tehető vele a föld, aminek az ilyen földet kedvelő növények örülnek igazán. (Hogy a hortenzia örömében kékül-e el, ha megváltozik körülötte a föld PH-értéke vagy bánatában, ezt nem tudni, az mindenesetre igaz, hogy az addig rózsaszín virágot hozó hortenzia egyszer csak kék virágokkal lepi meg tulajdonosát.)

Ha komposztot készítünk, akkor a kávézaccnak első lépésben a giliszták fognak örülni, aztán második lépésben majd a növényeink. Természetesen közbülső fokozat és öröm is létezhet, ez általában akkor következik be, ha a komposztkészítő időnként horgászatra adja a fejét, és e művelethez gilisztákra van szüksége.

A kávézacc általában a föld lazítására is alkalmas, a zaccot alkotó miniatűr szemcsék ugyanis a folyami homokhoz hasonlóan nem engedik összetapadni a nehéz, agyagos földet, úgyhogy ezek könnyítésére is alkalmas lehet. Persze nagy mennyiségben nem szerencsés használni, mert ha nem keverjük jól össze a földdel, könnyen penészessé válhat.
 

Tanácsok a kávézacc felhasználására:

1. A kávézaccot szétszórhatjuk a kertben a növények között, vagy a komposztba keverhetjük mint műtrágyát. Ugyanakkor a cserepes virágok földkeverékébe is tehetünk zaccot. Én műanyag szűrőt használok a kávéfőzőben, ugyanis a fehér filterek (és más, papírból készült filterek),szennyezik a környezetet. A műanyag filterrel a zaccot is könnyebb összegyűjteni. Ha nem használjuk fel azonnal, tároljuk üres kávésdobozban, vagy nagyobb tartályban. Ha a zaccot hűtőszekrénybe helyezzük, vászonzsákocskába csomagolva, akkor felszívja a nedvességet és megakadályozza a penészképződést.
2. Újrahasznosíthatjuk a feketekávé üledékét, ha szétszórjuk a kertben vagy a műtrágyába keverjük, hogy növeljük annak nitrogén tartalmát. A kávézacc tartalmaz foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot és ként. Ugyanakkor távol tartja a kerti csigákat és táplálja a virágföld hasznos férgeit. Ha a talaj nagyon savanyú, a kávézacc segít a ph érték javításában.
3. Vízzel is hígíthatjuk, így nagyon jó műtrágya lesz belőle a növényeknek. Tegyünk egy 20 literes tartályba 250 g nedves zaccot, és hagyjuk ázni néhány napig mielőtt használnánk. Ezzel öntözzük a talajt, vagy permetezzük be a növényt.
4. Ha nem szoktunk kávét inni, vagy több zaccra lenne szükségünk a trágya készítéshez, ismerőseinket is megkérhetjük, hogy segítsenek, vagy a munkahelyen külön tartályba gyűjthetjük a kávézaccot.

Kávézacc és csigaManapság, amikor nagy szezonja van a csigák inváziójának, a kávézaccot többen a csigák elleni hadjárat első számú fegyvereként tartják számon. Az egyik elmélet szerint a csigák nem kedvelik sem a fűrészpor, sem a fahamu, sem a kávézacc közelségét, ezért riasztó hatásuk van. Egy másik elmélet szerint a kávézacc amolyan csali a csigáknak, merthogy igenis kedvelik a zaccot, úgyhogy egy zaccal megszórt ágyás mellett csak lesben kell állni, és máris lehet begyűjteni a csigákat.

Kávézacc mulcs helyett
Aztán vannak, akik a zöldséges ágyást felkereső macskák elleni fegyverként vetik be a kávézaccot. Akadnak, akik különféle ázalékot készítenek, csalánlevélből és gyógynövényekből, és a vízbe kávézaccot is áztatnak. Ha a zöldségeskertben a sorok közötti területeket rendszeresen takarjuk fűnyesedékkel vagy más levágott, letermett növényi részekkel, a kávézaccot amolyan mulcsréteg gyanánt szintén a földre vagy a már odaterített növényekre boríthatjuk.  

Kávézacc-beszerzés – ha nem kávéztok
Ha nagyobb tétel zaccra lenne szükségünk, azt is megtehetjük, hogy megbeszéljük valamelyik kávézóval vagy cukrászdával, gyűjtsék össze nekünk a számukra kidobandó, hulladéknak minősülő kávézaccot, ami egy kertben kiválóan hasznosítható holmi.

Magam hónapokon keresztül voltam így zaccra járó vendége egy cukrászdának, kapcsolatunk a kölcsönös megelégedés szókapcsolattal volt leírható a legpontosabban. Nálunknál jobban alighanem csak a föld és a növények voltak megelégedve.

Kávézacc: sikálhatsz vele és megszépülhetsz tőle
Ha valaki rendszeresen kávézik, semmiképpen ne dobja a szemétbe a kávéfőzés során keletkezett zaccot, ugyanis azt még többféleképpen felhasználhatjuk.
A kávézaccot legsokoldalúbban talán a háztartásban alkalmazhatjuk. (És még természetes is!) Zsíros, olajos, rozsdás felületek tisztítására kiválóan alkalmas. Nagyon zsíros felületeket (grillsütő, tűzhely, sütő, lábosok) érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd a felületet papírtörlővel átdörzsölni. Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző is. Az edényt, amely átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből.
A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót. (Vigyázat, nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érünk el és eltömíti a lefolyót!) A száraz kávézacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

A szépségápolás egyik fegyvere
A finomra őrölt kávézacc nemcsak a háztartásban, de a szépségápolásban is megállja a helyét, a narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olívaolajat vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyjuk hatni, majd meleg szivaccsal, kendővel töröljük le (ne zuhanyozzuk, mert eltömítheti a lefolyót! Bár a kávézacc lefolyótisztításra is kiváló, de csak kis mennyiségben, és ha elég forró és elég erős vízsugárral tudjuk átöblíteni.)

A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe.
Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.

A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkocka-készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.

Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

A mikróban újra melegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

Befőttes üveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

Ne tároljuk, a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet, plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.


Csodaszerek a konyhából: 
Sütőpor varázsolja tisztává otthonát !
A mosogató is könnyedén tisztává varázsolható sütőporral

Rozsda ellen is hatásos a sütik adalékanyaga
* A gáztűzhely, a sütő, a mikrohullámú vagy a hűtő tisztításakor öntsünk a vizes szivacsra egy tasak sütőport - ezzel gyorsan és hatékonyan eltávolíthatjuk a zsiradékot, az ételmaradványokat.
* Ecettel keverve a csempékről, járólapokról és a fugákból is eltávolíthatjuk segítségével a szennyeződéseket.
* Ha mosás után a ruhák kellemetlen szagúak maradnak, a mosópor mellé öntsünk egy tasak sütőport a gépbe, ez megszabadítja ruháinkat a kellemetlen szagoktól, ugyanakkor hagyja érvényesülni a mosópor és az öblítő illatát.
* Szagtalanító hatását felhasználhatjuk hűtőszekrények, mosogatógépek, mikrohullámú sütőknél is. Egy pohár vízben feloldott sütőporral indítsuk el a mikrohullámú sütőt, majd amikor a víz lecsapódik a falára, töröljük le. A mosogatógépet üresen, egy csomag sütőporral mossuk át. Ugyancsak hatásos lehet a hűtőszekrények sütőporos vízzel vagy ecettel történő áttörlése.
* A konyhai szemetest maradéktalanul szagtalanítja, ha ürítés után a vödröt sütőporos vízzel mossuk át.
* Aki háziállatot tart a lakásban, könnyen kiszedheti szőnyegeiből a kedvence által okozott szagokat, ha porszívózás előtt sütőport szór a szőnyegre.
* A lakás könnyen penészedő helyeire egy kis tálkába helyezzünk sütőport vagy szódabikarbónát, ami felszívja a nedvességet, így meggátolja a penészesedést.

 Az öblítővízbe is elkél az ételsavanyító

* Az ecet univerzális fegyver a vízkő és a foltok ellen. Alkalmas mosógépeknél, kávéfőzőknél a vízkő eltávolítására. A mosógépbe öntsünk két liter ecet és két liter víz keverékét, s ezzel végezzünk főzőmosást. (Ez abban is segít, hogy felfrissüljenek a ruhák színei.)
* Az ablaktisztítás egyik elengedhetetlen kelléke az ecet, hiszen kiváló zsíroldó. Permetezze közvetlenül az üvegre, majd szarvasbőr kendővel törölje azt át. Erős napsütésben azonban nem ajánlatos ablakot tisztítani, mert az üveg akkor csíkos lesz.
* Színes ruhák első mosásánál megakadályozhatjuk a színek kioldódását, ha egy fél deciliter ecetet is teszünk a vízhez.

Rántott ételek készítése sütőben


Régóta készítek rántott ételeket sütőben, és folyamatosan igyekszem a tapasztalataimat bővíteni. Mondhatom mára már olyan rántott dolgokat csinálok sütőben, amik sokkal jobbak, mint sima olajban. Nem beszélve arról, hogy nem lesz olajszag a lakásban, nem kell állni az olaj felett, nyáron is nekiállhatunk anélkül, hogy megfulladnánk a konyhában a melegtől, és sokkal egészségesebb.
A panírt bátran lehet variálni, a zsemlemorzsába magvakat (szezám, len, tökmag, szotyi) vagy akár zabpelyhet is szórni, ettől még  ízletesebb, és változatosabb lesz.
Panírozásnál a tojásba mindig keverjünk sót. Ha nem rakunk túl sokat, akkor külön még megsózhatjuk a zöldségeket/húsokat, így még finomabb az összhatás, ahogy az ízek összeérnek.
Ha zöldségeket panírozunk, akkor figyeljünk arra, hogy a keményebb fajtákat (krumpli, brokkoli, karfiol) előtte pároljuk, vagy picit főzzük meg, a puhább zöldségeknél (gomba, cukkini, padlizsán) ez nem szükséges.
Sajtot is lehet ugyanígy panírban, és sütőben sütni, a sajtnál mindig az a lényeg, hogy legalább duplán panírozzuk, és még véletlenül se sértsük meg a bundáját.
A sütőben sütés lényege:
Régen mindig azt tapasztaltam, hogy ha húst sütök sütőben, akkor az eléggé hajlamos kiszáradni. Aztán valahol pár éve olvastam az interneten, hogy a felvert tojásba kell olajat keverni, és akkor nem szárad ki a hús és ropogós lesz a panír. Jelentem: bejött! :)
Soha ne pár csepp olajat tegyünk a tojásba, hanem minimim 1/2 dl mehet 2-3 tojáshoz nyugodtan.
A sütési idő kicsit több, egy csirkecombnál bizony kellhet egy óra, de ha azt nézzük, hogy egy sütéssel az összes hús befér, míg egy serpenyőben mennyit kell ki/bepakolni, akkor ugyanott vagyunk.
Ha olajat teszünk a tojásba, akkor a hús nem fog kiszáradni. Nem kell letakarni sütés közben, mert a keletkező gőztől elpuhulna a panír, tökéletesen puhára meg fog sülni.
Süthetjük tepsiben, sütőpapíron, de rácson sütve ropogósabb lesz. Ezesetben figyelni kell, hogy a húsoknál a tegyünk alá egy tepsit, amibe a kicsöpögő zsír mehet, és ezt se hagyjuk kárba veszni, tökéletes lesz a petrezselymes burgonyát meglocsolni! ;) Inkább a bőrös csirkecombnál van ilyen, egy szárazabb mellnél pl. nincs.
Csirkemellet mindig célszerű pár órára fokhagymás tejbe áztatni. Azon kívül, hogy finom lesz, nagyon jót tesz a húsnak, sokkal lágyabb lesz, nem szárad ki.


Melyik ételhez milyen fűszer illik?
Levesek:

Bab: fokhagyma, kakkukfű
Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
Erőleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
Újházi tyúkhús: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony

Húsok:

Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, zsálya
Hal: babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű, citromfű, fekete üröm, kapor, kakukkfű, lestyán, rozmaring, tárkony, turbolya, zsálya
Sült halak: fokhagyma, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring
Marhahúsok: babérlevél, boróka, bors, cayenne bors, Curry és Chili fűszerkeverék, fokhagyma, kakkukfű, kapor, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szurokfű, zöldbors, zsázsa
Sertéssültek: babérlevél, cayenne bors, Curry fűszerkeverék, édeskömény, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
Szárnyasok: bazsalikom, borsikafű, curry, feketebors, fokhagyma, kakkukfű, kapor, koriander, köménymag, majoranna, menta, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
Vadételek: kakukkfű, koriander, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya

Főzelékek:

Bab: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoranna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony
Borsó: tárkony
Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony
Édes káposzta: bors, borsikafű, kakukkfű, köménymag, pirospaprika
Kelkáposzta: bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika
Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika
Lencse: babérlevél, borsikafű, citrom, fokhagyma, pirospaprika
Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika

Saláták:
Burgonya: feketebors, petrezselyemzöld, tárkony, zeller, vöröshagyma
Cékla: borsikafű, citromfű,kapribogyó, köménymag, torma
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancshéj, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Kukorica: fehérbors, petrezselyemzöld, vöröshagyma
Paradicsom: bazsalikom, rozmaring, vöröshagyma
Zöldbab: borsfű, citromfű, tárkony
Egyéb:
Tojásételek: bazsalikom, cayenne bors, kapor, kapribogyó, majoránna, metélőhagyma, zsázsa
Káposztaételek: bazsalikom, babér, kömény, szemes bors
Uborkafélék: bazsalikom, fehér bors, fokhagyma, kapor, kakukkfű, tárkony
Rizsételek: currykeverék, gyömbér, sáfrány
Főzelékfélék: fokhagyma, gyömbér, kapor, kömény, majoránna, metélőhagyma, tárkony
Pizzák: bazsalikom, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, oregánó, paprika
Saláták: bazsalikom, kapor, koriander, metélőhagyma, paprika, tárkony, zsázsaMi - Mennyi?
Konyhai mértékegység               körülbelül
       
1 csapott evőkanál liszt                                   1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt                                 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara                          1,5 dkg
1 csapott evőkanál só                                     1,5 dkg
1 dl liszt                                                         5 dkg
1 dl dara                                                        7 dkg
1 liter liszt                                                    65 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa                    1,2 dkg
1 csapott kávéskanál só                                   1 dkg
1 késhegynyi só                                               0,5 dkg
1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj                     2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj                                    2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj                                      2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj                                   5-6 dkg
1 csapott evőkanál cukor                                 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor                               2 dkg
10-12 közepes burgonya                                  1 kg
8-10 közepes alma                                          1 kg
1 nagyobb fej káposzta                                    1 kg
1 nagyobb fej kelkáposzta                                1 kg
1 csésze                                                        2,5 dl
1 csésze folyadék                                        250 ml
1 csésze liszt                                              150 g
1 csésze cukor                                            225 g
1 csésze barna cukor                                   175 g
1 csésze vaj                                                225 g
1 csésze méz                                              350 g
1 csésze zsemlemorzsa                                 50 g
1 csésze rizs nyersen                                   200 g
1 csésze apróra vágott mogyoró                    175 g
1 csésze szárított gyümölcs                            175 g
1 csésze kókuszreszelék                                  75 g
1 vizespohár                                                    2-2,5 dl
1 borospohár                                                   1-1,5 dl
1 levesestányér a belső karimáig                       2,5 dl
1 késhátnyi vastagság                                kb.  3 mm
1 csomag vaj                                                 10 dkg
1 csomag margarin                                        25 dkg
1 csomag sütőpor                                          12 g
1 csomag vaníliás cukor                                  10 g
1 csomag tortazselé                                       11 g
1 csapott mokkáskanál citromsav                       2 g
1 csésze 2,5 dl dió (nem őrölt)                    13-15 dkg 

1 bögre 5 dl dió (nem őrölt)                          27-30 dkg


Hogyan marad friss és ízletes a zöldség, a gyümölcs?
A háztartásvezetők olykor meglepetéssel tapasztalják, hogy hiába vásárolnak friss zöldséget, gyümölcsöt, a hűtőszekrényben vagy a kamrában történő - akár néhány órás - tárolás esetén is, az áru elszíneződik, penészedik vagy összeaszalódik.
A magyarázat rendkivül egyszerű: egyes zöldség- és gyümölcsfélék gázokat bocsátanak ki, amelyek károsan hatnak a környezetükben megtalálható különböző élőlényekre - így a rovarokra, de a növényekre is. Ha ismerjük ezeknek a gázoknak a hatását, akkor elkerülhetjük a meglepetéseket.
Zöldségfélék
Hagyma - pucolása nemcsak sírásra késztet, de ha retekkel, poréhagymával vagy káposztával egy helyen tároljuk, akkor hamar összefonnyad, tönkremegy.
Paradicsom - A hűtőszekrény sok mindenre kiváló, de a paradicsom tárolására alkalmatlan. Ez a zöldségféle érzékeny a hidegre, s hatására elveszíti az aromáját. Ezenkívül az érett paradicsom etileket bocsát ki,amely a többi zöldséget megrohasztja. Sem a hűtőszekrényben, sem a kosárban, sem az éléskamrában nem ajánlatos uborkával egy helyen tárolni.
Saláta - ha zellerrel közelébe kerül, akkor utóbbi gyorsan fonnyadni, rohadni kezd. (Amíg egyes zöldféléket a hidegtől kell óvni, addig a salátaféléket vízben nem szabad sokáig áztatni, mert elvész vitamintartalmuk jelentős része. Ezért mindig csak öblítsük le a leveleket. A kártevők eltávolítását némi só segíti.)
Gomba - magas víztartalmuk miatt a gombák nagyon romlékony zöldségnek számítanak. Hűtőszekrényben konyharuhába csavarva tároljuk, de legfeljebb 2-3 napig. Ha a száruk vége kiszáradt, az azt jelenti, hogy sokáig tároltuk, s ajánlatos kidobni.
Krumpli - a krumplit 4-8 Celsius-fokon tároljuk, lehetőleg száraz és sötét helyen. Ne csomagoljuk fóliába, műanyag zacskóba, mert hamar átnedvesedik és megrohad. A fénytől zöld foltok keletkeznek rajta, és így már nem fogyasztható, mert ártalmas szolanint tartalmaz.
Gyümölcsök
Alma - sok más gyümölcshöz hasonlóan nagy mennyiségű etiléngázt bocsát ki, amely meggyorsítja egyes gyümölcsök érését. Útóérlelésnél hasznos lehet, más gyümölcsök pl.
Kivi - esetében viszont kifejezetten ártalmas.
Narancs, citrom - magas illóolaj-tartalmuk miatt a vékony héjú gyümölcsöket „megízesítik”. Ezért lehetőleg külön helyen, elzárva tároljuk.
Ananász - a benne található erős illóolajok miatt az eper, málna, szeder vagy más puha gyümölcs gyorsan összeesik mellette. A burgonya csírázását viszont megakadályozza.
Mangó, papaya - mivel vékony a héjuk és puha a húsuk, ezért érzékenyek az etiléngázra és az illóolajokra. Tehát ne tegyük őket alma, narancs vagy körte közelébe. 

Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése

A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük.

A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak. Használjunk inkább folyóvizet és dörzsöljük le a szennyeződéseket.

Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket.

Ha felhasználás előtt langyos vízben megmerítjük a salátaféléket és más leveles zöldségeket, előbújnak az addig rejtőzködő kukacok és bogarak. Ezután a zöldséget átmoshatjuk hideg vízben is.

A paradicsom bőre könnyen lehúzható lesz, ha egy röpke pillanatra forró vízbe merítjük.

Főzzük a karfiolt fedő nélkül, és a puffasztó gázok elillannak.

Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük) dobjuk lobogó forró vízbe. 1 perc alatt az ereje zöme elillan.

Csípős zöldpaprikát ettünk? A hideg víz nem oltja a szánkban égő tüzet? Próbáljuk ki a tejet, az majd segít!

Könnyen meghámozhatjuk a héjában főtt burgonyát, ha főzés után egy fél percre hideg vízbe tesszük.

Ha hámozott burgonyát főzünk, azt mindig forrásban lévő, előzőleg megsózott vízbe tegyük, ugyanis a burgonya később már nem (vagy nem jól) sózható. Ha a krumpli öreg, tegyünk a főzővízbe egy kis borecetet, ettől sokkal jobb ízű lesz és kevésbé is fő szét.

Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.

A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét (?) ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatást 6-10 órával a főzés előtt kezdjük. Nem kell nagyon sok víz, elég, ha épp fedi a szemeket. A fel nem szívott vizet ne használjuk fel a főzéshez, öntsük ki.

A káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot enyhíthetjük azzal, ha a főzővízbe néhány zellerlevelet is teszünk. Hasonlóképpen csökkenthető a konyhaszag azzal is, ha a zöldségek főzésénél kevés szódabikarbónát teszünk a vízbe. Ezzel a zöldségek is könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak.

Néhány csepp citromlé miatt kár lenne felvágni a citromot. Szúrjunk bele egy vastagabb tűt és a lyukon nyomjuk ki belőle a szükséges mennyiséget. Így még jó néhány napig eláll a gyümölcs.

Tejtermékek

A házi aludttej finomabb és krémesebb lesz, ha literenként egy evőkanál tejfölt keverünk a tejbe.

A megkeményedett sajtot áztassuk tejbe, így másnapra újra fogyasztható lesz.

A lágy sajtokat fagyasszuk le ha reszelni akarjuk őket, így nem kenődnek szét a sajtreszelőn.

Ha a tejszínhabot felforralt majd lehűtött tejszínből készítjük el, sokkal tartósabb lesz. Igaz, így a felverés is valamivel tovább tart.

A cukor nélkül felvert tejszínhab tartósabb, tovább marad kemény, mint a cukrozott.

Húsfélék, tojás elkészítése

A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.

A szárnyasokat soha ne vizesen tegyük a sütőbe, ugyanis a párolgó vízgőzök nem tesznek jót a hús ízének. Ha mégis indokolt az alapos mosdatás, inkább töröljük szárazra a húst és várjuk meg míg megszikkad.

Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.

Ha rántott (bundázott) húst készítünk, mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, e nélkül ui. a forró zsiradékba merítve a panír le fog válni.

Ha a pörkölthúsunk zsírosabb a szokásosnál, teljesen felesleges további zsiradékot tenni alá. Egyszerűen tegyük mellé a hagymát és 1-2 evőkanál vizet. A hagyma a húson található zsiradéktól is megpirul.

A májat (bármilyen májat) felhasználás előtt áztassuk tejbe vagy vízbe, így főzés közben nem keményedik meg.

A májat elkészítés közben ne, csak készen, a tányéron sózzuk!

Könnyen lehúzható a szárazkolbász bőre, ha előtte vízbe mártjuk.

A tojásfőzésnél a főzővízbe tegyünk sót, így elkerülhetjük azt, hogy a tojás héja megrepedjen.

Ha túl hideg a főzővízbe tett tojás, akkor a héja könnyen megreped. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből és várjunk, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.


Ha csomós lett, elsóztuk, odaégett...

Ha túlsóztuk a főzeléket, néhány evőkanál tejjel enyhíthetjük a sós ízt. Szintén jó megoldás egy nagyobb félbevágott burgonyát tenni bele, ami felszívja a só egy részét. Ez a trükk olyan leveseknél is alkalmazható, ahol a tej szóba sem jöhet. Forraljuk az ételt néhány percig a burgonyával, majd vegyük ki és dobjuk a szemétbe a sócsapdánkat.

Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, oda nem ragadt részeket tegyük át egy másik edénybe. Ha így is érezhető a kozmás íz, és a recept elbírja, keverjünk hozzá egy deci forró tejet és forraljuk fel.

Ha sült hús kozmál oda, a levébe tegyünk néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.

A nem megfelelően megkeményedett kocsonyán úgy segíthetünk, ha újból felmelegítjük és kevés zselatinport keverünk bele. Újradermesztve már valószínűleg jó lesz.

Az összecsomósodott rántást nem feltétlenül kell kidobnunk. Keverjük simára a főzőlével, majd szűrjük át és a már sima rántást tegyük az ételbe.

A száraz dióbél néhány percig tejben forralva visszanyeri eredeti alakját és újra friss lesz.

Az üvegbe száradt mustárt megmenthetjük a kidobástól, ha egy-két evőkanál ecetes-olajos, kissé édesített folyadékkal felöntjük, állni hagyjuk, majd az egészet újra felkeverjük.

A kissé megszikkadt, megszáradt kenyeret felfrissíthetjük azzal, ha egy kevés vizet permetezünk rá és néhány percre a forró sütőbe tesszük.

További trükkök

A főzéshez használt vizet csak a forrás után sózzuk, ellenkező esetben a melegítés sokkal tovább tart.

Szép tiszta marad a húsleves, ha lassan forraljuk fel és forrás után csak kis lángon, épp hogy gyöngyözve főzzük tovább. Ne kavarjuk meg, a habját sem fontos leszednünk, elfő az. Ha így járunk el és a fűszereket is teatojásban vagy fűszerzacskóban adjuk hozzá, szűrnünk sem kell.

A behabart vagy rántott leveseket forrás után már ne fedjük le, mert nagyon gyorsan kifuthatnak.

Ha cukrot is igényel egy főtt ételünk, elég, ha csak az elkészülte előtt néhány perccel tesszük a lábosba. Így kevesebb is elég, mintha együtt főztük volna őket.

Savanyú ételt ne főzzünk alumíniumedényben (se alufóliában), mert a benne található savak kioldják az edény falából a fémet.

A római tálat (fedővel együtt) használat előtt áztassuk hideg vízbe, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a sütés közben megrepedjen. A sütést hideg sütőben kezdjük és csak fokozatosan növeljük a hőmérsékletet.

A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon.

Az élesztő bírja a fagyasztást, ezért mélyhűtőben nagyobb mennyiséget is tárolhatunk belőle.

Ha a vágódeszka alá konyharongyot teszünk, halkabb lesz a klopfolás.

Ha krémes süteményeket szeretnénk szállítani, elkerülhetjük, hogy a csomagolópapír a krémbe ragadjon. Szúrjunk a süteményekbe néhány fogpiszkálót úgy, hogy azok néhány centire kiálljanak a tésztából és ezután borítsuk rá a csomagolópapírt.
 Ha az olvasztott csokoládémáz fakó színűvé vált, vagy régi a csokoládé, vagy túlzottan felforrósítottuk. (kevés, sűrű feketekávéval javíthatjuk a színét).
  • Finomabb lesz a diótöltelék, vagy a diós sütemény, ha a diót előzőleg megpirítjuk. (ne túl barnára, mert keserűvé válik).
  • Ha a dió töltelék túl lágyra sikerült, adjunk hozzá keksz morzsát, de zsemlemorzsát is adhatunk, akkor rummal, vagy rumaromával, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ha a süteményünk túl kemény, vagy kiszáradt lett, még forrón burkoljuk tiszta ruhába, hogy a gőz megpuhítsa.

  • Ha a vaj (margarin) nagyon kemény, a lisztet langyosítsuk meg, mert így könnyebb összedolgozni.
  • A vajat kikeverés előtt nem szabad felolvasztani, legfeljebb gőz fölé helyezett edényben meglágyítani.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése