2012/01/26

Egyszerű, gyors, kevert almás süti

Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg cukor
30 dkg reszelt alma
3 tojás
1 egész sütőpor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg durvára vágott dió

A cukrot a tojásokkal  habosra keverjük. Majd belekeverjük a reszelt almát és a fahéjat, majd a sütőporral elvegyített lisztet. Kikent, lisztezett tepsibe önjük, tetejére rászórjuk a diót. Előmelegített sütőben, közepes lángon, tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Tepsi mérete 25x35cm, közepes.

Egyik kedves látogatóm ötletét megosztom, érdemes így is kipróbálni, biztosan nagyon finom:
"darabokra tört diót, kevés darabokra tört ét-, tej- és fehércsokit belekevertem a tésztába! És vanilíacukorral helyettesítettem a kristálycukor egy részét."





22 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!
    Nagyon finom lett a süti, én csak 15 dkg cukorral készítettem, így is elég édes lett.
    A sütési időt és hőfokot hiányolom.
    Üdv.: Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa !
      Nagyon örülök hogy elkészítetted és finom lett a süti :)
      A cukor mennyisége természetesen függhet attól, ki, mennyire édesen szereti a sütiket és jelen esetben pl. az alma fajtájától is. Én az almás sütiket szinte kivétel nélkül savanyú almából készítem, ezért aztán több cukrot adok hozzá - szerintem így jobban érvényesül az alma íz, illetve hát mi így szeretjük :) Hőfok helyett közepes lángot írtam - nekem egy régi gázsütőm van, abban közepes lángon sütöm. Egyéb, újabb, esetleg légkeveréses sütőkben valószínűleg más sütési hőfok/idő kell. A sütési idő is kimondottan tűzhely/sütő függő, de a tűpróba szinte mindig beválik :) Főként hogy gyümölcsös sütiről van szó. Ha friss, lédús almát használunk, biztosan pár perccel tovább kell sütnünk a sütit, mintha kissé már fonnyadtat használnánk. A receptjeim zöménél azért szerepel konkrét hőfok és sütési idő, de azok csak jelzés értékűek, hiszen úgyis mindenki a saját sütője képességei szerint alkalmazza azokat.

      Törlés
  2. Szia..egyet nem értek.Miért mindenki 30 dkg cukorral indít?
    Sokkkkkk.
    Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Kedves névtelen !
    Örülök a látogatásodnak, a véleményednek :)
    Nekem így van meg ez a recept, így szereti a férjem és a gyerekeim - és én az ő örömükre sütök-főzök !
    A többit részleteztem a Zsuzsának írt fentebbi válaszomban.
    Természetes, hogy van akinek az adott mennyiségű cukor is kevés :) míg másnak a fele is sok. Nem vagyunk egyformák. Divat? egészség? (döntse el ki-ki maga)hogy ne együnk sok cukrot, sót, zsírt, miegymást. Szerintem a táplálkozásban a mérték és a változatosság a fontos, no és hozzá az egészséges életmód. Nem mindennap eszünk cukros sütiket, zsíros pörkölteket, de a reklám szlogenje szerint "néha azért egy kicsi belefér" ;)
    Ha olvasol gasztroblogokat, töméntelen helyen látod, hogy az írói visszaemlegetik hogy milyen finom is volt pl. a nagyi sütije - nos, a nagyik annó, nem kevés cukorral és zsírral sütöttek/főztek ám - de persze le is dolgozták rendesen, reggeltől estig, nem a számítógép előtt töltötték a szabadidejüket ;D
    Ha az a sok finomság mind egészségtelen lett volna, mára kihalt volna az ország és most nem tudnánk recepteket írogatni/olvasgatni ;D
    Egyébként mint mondani szokás, a puding próbája az evés. Ha én kipróbálok egy új receptet, először mindig az eredeti leírás alapján készítem el. Aztán a végeredmény és a család véleménye alapján eldöntöm hogy marad vagy változtatnom kell rajta az ízlésünk szerint.
    Ha adott esetben te megsütöd ezt a sütit, tapasztalatból fogod tudni hogy máskor milyen mennyiségű cukorral készíted majd el. Vagy ott az alternatíva, a sztívia. Ha valaki nagyon nem szeretné a cukrot, használhatja azt a sütéshez/főzéshez, de én csak azt írhatom le ide a szakácskönyvembe, ahogy és amivel én készítem a sütijeimet, ételeimet.
    További szép napot, hasznos recepteket, kellemes sütést/főzést és finom végeredményt kívánok !
    Ági :)

    VálaszTörlés
  4. En most keszitettem el. Kevesebb cukorral, mint 30 dkg, finom lett )))

    VálaszTörlés
  5. Raktam a tetejere áfonyát is.
    Köszi a receptet !

    VálaszTörlés
  6. Kedves névtelen(ek) ! :)
    Nagyon örülök hogy bevált a recept és ízlett a végeredmény :)
    A cukor ugye ízlés függő, a plusz gyümölcs pedig csak jót tehet ennek az egyszerű sütinek :)
    További szép napot, kellemes sütést-főzést kívánok !
    Ági:)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ágnes!
    Jó a recept! Kicsit megbolondítottam, hogy darabokra tört diót, kevés darabokra tört ét-, tej- és fehércsokit belekevertem a tésztába! És vanilíacukorral helyettesítettem a kristálycukor egy részét. Bajnok lett! Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök hogy sikert aratott ez az egyszerű receptem :)
    A "turbó" ötletet nagyra értékelem, legközelebb én is kipróbálom így :)
    További szép napot kívánok !

    (: Mosolyogj a világra és a világ is visszamosolyog rád :)
    Ági:)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ágnes!
    Most próbálom ki a receptet, remélem finom lesz. Az tetszett meg benne, hogy olyan egyszerű és semmi fakszni tovább nem kell sok hozzávaló. köszi Erszi

    VálaszTörlés
  10. Kedves Erszi !
    Örülök, hogy kipróbáltad a receptet. Remélem, sikerült és finom lett a sütemény.
    Ági :)

    VálaszTörlés
  11. Én annyit változtattam a recepten hogy fahéj és dió helyett mákot tettem bele, isteni a végeredmény egy kis vaniliafagyi pedig isteni desszertté varázsolta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, most találtam meg a bejegyzést, a spamek közé került :O
      Örülök, hogy bevált a receptem :)

      Törlés
  12. Diò az gondolom nem kötelező rà

    VálaszTörlés
  13. Kipróbáltam, úgy ahogy le van írva annyi h citrommal meglocsoltam az almát! A végeredményről csak annyit h a család 1 óra alatt eltűntette mind! Legközelebb dupla adagot kell majd csinálni! Köszönöm, gyors egyszerű, finom. Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Enikő, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak ez a sütim. Igen, amilyen egyszerű, olyan finom :)

      Törlés
  14. A vaj vagy a zsír kimaradt vagy ez nem az a változat?

    VálaszTörlés
  15. Hol van a zsiradék?

    VálaszTörlés
  16. Kedves névtelenek, sajnos csak most láttam a kommenteket, mert a spam mappába kerültek a levelek.
    Ez egy nagyon egyszerű kevert süti, semmi extra (pl vaj, olaj, tej, tejföl...) nem kell hozzá, tehát nem hiányzik a leírásból a zsíradék.

    VálaszTörlés
  17. Nagy bánatomra nincs a tepsi mérete jelezve. Nekem az fontos információ. Köszönöm, ha utólag ezt is megtudom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves névtelen, elnézést, hogy csak most válaszolok, a levele a spam mappában volt, még jó, hogy bele néztem, mielőtt kiürítettem. Ehhez a recepthez mindig a közepes tepsit használom, ami nálam 25x35cm. A leírásban próbálom pótolni.

      Törlés