2024/08/05

Gasztroangyal - Nagykőrös

Most ismétlik a Duna TV-n a Gasztroangyal Nagykőröst bemutató (2019.10.05.) epizódját:

 

"A Gasztroangyal ezúttal egy igazán "virágos" városba látogat, Nagykőrösre. Marcsi bejárja a gyönyörű várost, és közben kideríti, miként készül a csepleszes májas. Azt is megtudjuk, hogyan kell jó kovászos uborkát készíteni, hiszen Nagykőrös híres uborkás település volt hajdanán."

***

A videóban szereplő receptek (netről gyűjtve)

Mézes tekercs

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 7 dkg sertészsír, 3 tojás, 16 dkg méz, kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 1 liter szikkadt szilvalekvár, 15 dkg vágott dió.

A porcukrot a zsírral, 2 egész tojással, és a mézzel tálba tesszük. Csipetnyi sót, szódaport, és a mézes fűszereket is hozzáadjuk, majd jó habosra kikeverjük. Végül összegyúrjuk a liszttel. Kevés tejföllel lazítjuk, hogy könnyen sodorható legyen.

Lisztezett gyúródeszkán három cipót formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra kisodorjuk. A tepsit vékonyan kikenjük zsírral.

A kisodort tészták közepét gazdagon megrakjuk szilvalekvárral, a töltelék oldalába vágott diót nyomkodunk. Mindkét oldalára felhajtjuk a mézes tésztát, és a tepsibe emeljük.

A rudak tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kezdetben nagy lángon sütjük, később mérsékeljük a hőfokot.

A mézes tekercs finom, omlós sütemény, amely sokáig eltartható.

Eredeti recept itt (Ízörzők, Nikla)


Szilvalekváros mézes tekercs  -  Tóthné Pánya Marianna: Házi sütemények

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 7 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 16 dkg méz, 3 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, csipet só, 1 púpos kk. mézesfűszerkeverék, sűrű, üstben főtt szilvalekvár, 20 dkg dió

A lisztet elkeverni a sóval,porcukorral,fűszerrel,szódabikarbónával, elmorzsolni a zsírral, közepébe tenni a langyos mézet és két tojást. ( a harmadik tojás a lekenéshez kell) Jól összedolgozni a tésztát, és három részre osztani. Egy részt 35 X 20 cm-re kell nyújtani alaposan lisztezett deszkán, úgy,hogy középen vastagabb legyen a tészta, ide jön egy csíkban a szilvalekvár, rászórva a dió. A tészta két oldalát ráhajtani,lenyomkodni, lekenni felvert tojással.  Sütőpapíros tepsire tenni a három rudat, és 175-180 fokon kb. 20-25 percig sütni.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba tenni, másnap szeletelni. Sokáig elálló, finom sütemény.

Moha tippjei: a tésztát én betettem a hűtőbe pár órára,így könnyebb volt kinyújtani, és dolgozni vele.

Ha nincs zsír, a vaj is megteszi,én azzal készítettem.

Ha nincs sűrű szilvalekvár, akkor ajánlom Ildikó módszerét: puha magozott aszalt szilvát kevés vízzel összeturmixolunk, és egy picit összefőzzük,jó sűrű legyen, alig kenhető. Ez tökéletesen megfelel a lekvár helyett.

Eredeti recept itt


Szilvalekváros mézes-diós tekercs

Hozzávalók

50 dkg liszt

7 dkg zsír vagy vaj

16 dkg porcukor

16 dkg méz

3 egész tojás

1 ½ kávéskanál.szódabikarbóna

3 kávéskanál. mézeskalács fűszerkeverék

Töltelék:

sűrű szilvalekvár

durvára tördelt dió

csipet só

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a száraz dolgokkal, elmorzsoljuk a zsírral, (vagy vajjal), közepébe öntjük a langyos mézet és a tojásokat. Jól összedolgozzuk és becsomagolva hűtőbe tesszük pár órára.(vagy akár egy egész éjszakára).

Majd a  tésztát 3 részre osztjuk, egyenként kb. 30 X 25 cm-re nyújtjuk, úgy hogy a téglalap közepén kissé vastagabbra hagyjuk, a két szélén pedig vékonyabbra. A középső, vastag részre kenjük a szilvalekvárt, megszórjuk a dióval és mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát. A végeit alaposan lenyomkodjuk és a három rudat sütőpapíros tepsibe tesszük.

Lekenjük  tojássárgájával, kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben 1800-on kb. 20-25 percig sütjük. Alsó-felső sütéssel elég a rövidebb idő.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet felvágni vékony szeletekre.

Akár 1héttel hamarabb is meg lehet sütni (pl karácsony előtt). Zárható dobozban sokáig eltartható.

A lekvárt és a diót ne sajnáljuk és lehetőleg jó sűrű lekvárt használjunk. Ne süssük túl, mert kesernyés lesz. A mézeskalács fűszerkeveréket helyettesíthetjük fahéjjal és őrölt szegfűszeggel.

Eredeti recept itt, eszerint a recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.

***

Kőrösi csepleszes májas

Hozzávalók

3 kg sertéslapocka

1.5 kg sertésmáj

3 db sertésháló

3 közepes fej vöröshagyma

2 fej fokhagyma (kis)

10 szelet kenyér (tenyérnyi szikkadt)

10 db tojás

10 dkg fűszerpaprika (őrölt)

1 ek bors (őrölt)

1 kávéskanál köménymag (őrölt)

0.5 teáskanál koriander (őrölt)

1 ek majoranna (morzsolt)

10 dkg mangalica zsír

só ízlés szerint

Elkészítés

A csepleszeket (sertés hashártya) langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízben félretesszük.

A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.

A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.

A lapockát és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk.

Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.

A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)

A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.

A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.

Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit sütni, a boltokban kapható alufóliából készített kis edényekben lefagyaszthatjuk.

Eredeti recept itt

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése