"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2024/05/31

Édes csalamádé

Hozzávalók:

2kg fejeskáposzta

2kg uborka

1 kg hagyma

1 kg paprika (legyen benne zöld, piros, narancs színű is, úgy színesebb, mutatósabb lesz a csalamádé)

fél kg sárgarépa (elhagyható, de finom és színesebb, mutatósabb lesz tőle a csalamádé)

fél kg karfiol (elhagyható

3dl 20%ecet (10%-os is elég lehet)

2 és fél evőkanál só

1kg cukor (ízlés szerint kevesebb)

1 mokkáskanál nátrium benzonát

1 mokkáskanál borkén


Elkészítése: mindent zöldséget legyalulunk, karikára vágunk (a karfiolt apróbb rózsákra szedjük), egy nagy műanyag vagy zománcos edényben a fűszerekkel összekeverjük és a saját levében hagyjuk állni egy napig, közben párszor átkeverjük. A 24 óra elteltével üvegbe rakjuk, lezárjuk, mehet a spájz/kamra polcra. Frissen is fogyasztható, de télire is elálló, jó édes csalamádé. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése