2024/06/18

Máglyarakás

Hozzávalók: (1 nagy tepsihez) 8 közepes alma, 3-4 db kisebb fonott kalács, 4 tojás, 35 dkg porcukor, 1 kocka (25 dkg) Ráma margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 liter tej, 1 kis üveg baracklekvár, 3-4 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, mazsola

Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, egy nagyobb serpenyőbe rakjuk. Ráteszünk húsz deka margarint, őrölt fahéjjal megszórjuk és nem túl puhára pároljuk. Ha savanyú az alma, kevés cukrot is tehetünk hozzá, mikor pároljuk.

A kalácsokat vékony szeletekre vágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 20 deka porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg tejet.

A tepsit kikenjük a maradék 5 deka margarinnal és zsemlemorzsával megszórjuk. A tojásos masszában megmártjuk a kalács szeleteket, de vigyázzunk, ne áztassuk túl. Sorban, egymás mellé lerakjuk a tepsi aljára. Megrakjuk párolt almával, megszórjuk mazsolával és a megmaradt, tejben megforgatott kalácsokkal befedjük. Addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Ha maradt ki a tojásos tejből, azt még rálocsoljuk.

Hat evőkanál barack lekvárt egy deci vízzel elkeverünk, ezt a tészta tetejére kenjük, előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük.

Közben a tojások fehérjét 15 deka porcukorral és pár evőkanál baracklekvárral habbá verjük, és a sütőből kivett tészta tetejére simítjuk. 5-10 percre még visszatoljuk a forró sütőbe, hogy megpiruljon a hab is. Elzárjuk a gázt, majd kinyitjuk a sütőajtót, de a tepsit bent hagyjuk, így hűtjük ki, hogy a hab ne essen össze a tetején.

Kockákra vágva kínáljuk.

Kalács helyett kifli, zsemle vagy akár kenyér is jó. A máglyarakáshoz is inkább maradék, szikkadt péksüteményt (kenyeret) használjunk, ugyanúgy, mint a mákosgubához. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése