Hozzávalók a kelt tésztához:
1 dl tej, 1 ek. cukor,
2 dkg élesztő, 3 ek. liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, só, 2 dl tej,
1,5 kg liszt, 6 dkg margarin
a töltelékhez:
1 kg krumpli, 2 dl tejföl, 1
tojás, cukor, 25-30 dkg túró; a tetejére: 1 tojássárgája.
Elkészítése:
A kelt tésztához az 1 deci langyos
tejjel, az 1 kanál cukorral, az élesztővel és a 3 kanálnyi liszttel
kovászt készítünk. A tojássárgájákat elkeverjük az 5 deka cukorral és
egy csipetnyi sóval, majd hozzáöntjük a 2 deci langyos tejet. Az
átszitált liszthez hozzáadjuk a kovászt és a tejes keveréket. Hólyagosra
dagasztjuk, hozzáöntjük az olvasztott margarint, s jól eldolgozzuk.
Langyos helyen megkelesztjük. A töltelékhez héjában megfőzzük,
megtisztítjuk és áttörjük a krumplit. Amikor kihűlt, elkeverjük a
tejföllel, a tojással, ízlés szerinti cukorral és a túróval. A megkelt
tésztát kinyújtjuk, egy kizsírozott tepsibe tesszük, ráöntjük a
tölteléket, a tetejét megkenjük az elhabart tojássárgájával, és
megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése