Tökmag-lenmag-fekete retek kenyér Marikától
10 dkg darált tökmag
10 dkg darált lenmag
30 dkg hámozott fekete retek finomra reszelve
1 dl tej és szükség szerint víz, de vízzel is kiválthatod a tejet
fűszer, -majoranna, bazsalikom, ( kakukkfű, zsálya, menta, rozmaring, vagy ezek keveréke)
1 evőkanál olaj
fél kk só
bors
2 tojás
1 sütőpor
kevés olaj a forma kikenéséhez
sütőpapír
Először is egy őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral és a sütőpapír belső (majdani tészta felöli oldalát) olajjal kikenjük.
A darált és a reszelt alapanyagokat összekeverjük a sütőporral.
Fűszerezzük és hozzáadjuk a langyos tejet is, a olajat, sózzuk,
borsozzuk. A tojás sárgákat és végül a tojás fehérjét felverve is
elkeverjük. Egy viszonylag nehéz, de keverhető sötét színű tésztát
kapunk.
Kibélelt őzgerinc formába simítjuk és eligazítjuk a tésztát.
Előmelegítés nélküli sütőben 180C°-on, később mérsékeltebb hőfokon 45
perc alatt megsütjük.( Az én sütőmben több, mint egy óra hossza kell
neki )
A sütőből kivéve 10 perc pihentetés után, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.
Ebből a mennyiségből 11 cm széles, 26 cm hosszú őzgerinc formában körülbelül 4 cm magas kenyeret tudunk sütni.
Háziasszonyoknak további tudnivaló: a fenti kenyér 16 darab másfél centiméteres szeletre vágható
Textilbe csavarva a harmadik napon is frissen ehető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése