2012/06/19

Mákos bejgli Valikától

Mákos bejgli  Valika barátnőmtől

Link-Mákos beigli  

Mákos beigli hozzávalók

60 dkg finomliszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
3 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a tészta kenéséhez
1 citrom reszelt héja és leve
fahéj

Máktöltelék hozzávalók

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 vaniliáscukor
2,2 dl tej
2 evőkanál méz
5 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja

Mákos beigli készítése

Az élesztőt egy csipetnyi cukorral, negyed pohár tejben felfuttatjuk, a liszthez adjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át. Közben elkészítjük a mákos beigli töltelékét.

Máktöltelék beiglihez

A tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált mákot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk fel, ízlés szerint lekvárral gazdagíthatjuk az ízét, majd hagyjuk hűlni. A beigli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tészta sütés közben szétrepedhet.

A megkelt tésztából 4 egyenlő cipót formálunk (mindegyikből egy rúd beigli lesz). A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük beigli töltelékkel és feltekerjük. A beigli rudak végeit jól összedolgozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta végéhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés közben kifolyhat a tésztából.

Miután megtöltöttük a beigli rudakat, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. A tepsiben a beigli rudak közé érdemes sütőpapír csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze. A beigli rudak tetejét villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük. Egy órát hagyjuk kelni, sütés előtt még egyszer megkenjük a tetejét felvert tojással, 200 fokon 25-30percig sütjük.

A sütő aljába egy edénybe vizet teszek párologni,így nem nem sül meg az alja.
Félidőben a süteményt letakarom sütőpapírral ezzel tudom szabályozni ,hogy milyen barna legyen.
A beigli rudak közé érdemes sütőpapír csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze.



  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése