Mákos bejgli Valika barátnőmtől
Link-Mákos beigli
Mákos beigli hozzávalók
60 dkg finomliszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
3 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a tészta kenéséhez
1 citrom reszelt héja és leve
fahéj
Máktöltelék hozzávalók
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 vaniliáscukor
2,2 dl tej
2 evőkanál méz
5 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Mákos beigli készítése
Az élesztőt egy csipetnyi cukorral, negyed pohár tejben felfuttatjuk, a
liszthez adjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd meleg helyen
kelni hagyjuk egy órán át. Közben elkészítjük a mákos beigli töltelékét.
Máktöltelék beiglihez
A tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált mákot, a
mazsolát, a mézet, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Keverés közben
forraljuk fel, ízlés szerint lekvárral gazdagíthatjuk az ízét, majd
hagyjuk hűlni. A beigli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy
ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tészta sütés közben
szétrepedhet.
A megkelt tésztából 4 egyenlő cipót formálunk (mindegyikből egy rúd
beigli lesz). A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük beigli
töltelékkel és feltekerjük. A beigli rudak végeit jól összedolgozzuk.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta végéhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés
közben kifolyhat a tésztából.
Miután megtöltöttük a beigli rudakat, sütőpapírral kibélelt tepsire
helyezzük őket. A tepsiben a beigli rudak közé érdemes sütőpapír
csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze. A beigli rudak tetejét
villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük. Egy órát hagyjuk
kelni, sütés előtt még egyszer megkenjük a tetejét felvert tojással, 200
fokon 25-30percig sütjük.
A sütő aljába egy edénybe vizet teszek párologni,így nem nem sül meg az alja.
Félidőben a süteményt letakarom sütőpapírral ezzel tudom szabályozni ,hogy milyen barna legyen.
A beigli rudak közé érdemes sütőpapír csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése