Lenmagos kenyérvarázs Valika barátnőmtől
A lenmag, gazdag A, B, C, D és E vitaminban.
Az ásványok közül nagy mennyiségben van benne kálium, foszfor,
magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz,
fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.
Teljes kiőrlésű lenmagos kenyér recept
hozzávalók 4 főre
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 evőkanál darált lenmag /Én mákdarálót használtam/
2 dkg friss élesztő
2 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz
elkészítés
A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük a lenmaggal, és 50 fokos sütőben melengetjük kb. 10 percig.
Kivesszük, mélyedést csinálunk a közepébe, belemorzsoljuk az
élesztőt, mellészórjuk a cukrot, és lassan melléöntjük a langyos tejet.
A mélyedés tartalmát villával kicsit összedolgozzuk, kevés lisztet
szórunk rá, és konyharuhával letakarva meleg helyen 15 percig kelesztjük
(én visszadugtam a közben kikapcsolt sütőbe).
Ha letelt a kelesztési idő, hozzászórjuk a sót, az olívaolajat és a 3 dl vizet.
Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezt a tésztát nem nehéz összedolgozni.
Konyharuhával letakarva meleg helyen újabb fél órát kelesztjük.
Kicsit átgyúrjuk, cipóvá formázzuk, és zsírral kikent vagy szilikonlappal bélelt sütőlapra helyezzük.
A kenyereket megvágom.
Mikor a tepsiben van ,sütés előtt 20 percet várok. Az eredmény a képen látható
Előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
Ha készen van, rácsra helyezzük, és szeletelés előtt megvárjuk, míg kihűl.
A sütő aljába egy edénybe vizet teszek párologni,így nem nem sül meg az alja.
Félidőben a kenyeret letakarom sütőpapírral ezzel tudom szabályozni ,hogy milyen barna legyenl
A kenyér rudak közé érdemes sütőpapír csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
A Népgyógyászat gyógyírjai cikket olvastam
Link
Kerestem a megoldást ,hogyan ,milyen étellel tudnám a lenmagot bejuttatni a szervezetembe.
Ez a kenyér recept, a Férjemmel közös receptünk
Mindenkinek ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése