Oldalak

2012/06/19

Tökmag-lenmag-fekete retek kenyér

Tökmag-lenmag-fekete retek kenyér Marikától

10 dkg darált tökmag
10 dkg darált lenmag
30 dkg hámozott fekete retek finomra reszelve
1 dl tej és szükség szerint víz, de vízzel is kiválthatod a tejet
 fűszer, -majoranna, bazsalikom, ( kakukkfű, zsálya, menta, rozmaring, vagy ezek keveréke)
1 evőkanál olaj
fél kk só
bors
2 tojás
1 sütőpor
kevés olaj a forma kikenéséhez
sütőpapír

Először is egy őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral és a sütőpapír belső (majdani tészta felöli oldalát) olajjal kikenjük.
A darált és a reszelt alapanyagokat összekeverjük a sütőporral. Fűszerezzük és hozzáadjuk a langyos tejet is, a olajat, sózzuk, borsozzuk. A tojás sárgákat és végül a tojás fehérjét felverve is elkeverjük. Egy viszonylag nehéz, de keverhető sötét színű tésztát kapunk.
Kibélelt őzgerinc formába simítjuk és eligazítjuk a tésztát.
Előmelegítés nélküli sütőben 180C°-on, később mérsékeltebb hőfokon 45 perc alatt megsütjük.( Az én sütőmben több, mint egy óra hossza kell neki )
A sütőből kivéve 10 perc pihentetés után, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.
Ebből a mennyiségből 11 cm széles, 26 cm hosszú őzgerinc formában körülbelül 4 cm magas kenyeret tudunk sütni.

Háziasszonyoknak további tudnivaló: a fenti kenyér 16 darab másfél centiméteres szeletre vágható
Textilbe csavarva a harmadik napon is frissen ehető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése