2017/05/08

Noszvaji tárkonyos leves

Hozzávalók:
30 dkg füstölt hús (tarja/sonka), 1 nagy csokor tárkony, 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna.
A levesbetéthez 4 zsemle.
A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 2 dl tejföl.

A húst apró kockákra vágjuk, és néhány percre langyos vízbe tesszük, hogy kicsit kiázzon. Leveses fazékban vizet melegítünk, ebbe tesszük bele a leszűrt húsdarabkákat. A tárkonyt meleg vízzel leöblítjük, és a leveshez adjuk. Megsózzuk, és legalább egy órán át főzzük.
Közben a zsemléket felkockázzuk, és sütőben aranyló sárgára pirítjuk. Időközben kicsit megrázogatjuk, nehogy leégjen. A habaráshoz a lisztet apránként elkeverjük a tejjel.
Amikor a hús megpuhult, a tárkonyt kivesszük a levesből, belekeverjük a szódabikarbónát, az ecetet, és a tejes habarást. A tejfölt kevés tejjel fellazítva utolsóként adjuk hozzá. Összeforraljuk, és a pirított zsemlekockákkal tálaljuk. Ízörzők

Én a tej+tejföl helyett csak 1 nagy pohár (450 gr) tejfölt használtam, a levesbetét pedig pirított kiflikarika illetve teljes kiörlésű bagett volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése