Tóth mama receptje:
hozzávalók 4 személyre
fél kg dabasi túró áttörve
2 tojás
7 dkg vaj
12 dkg rétesliszt
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
7 dkg zsemlemorzsa vagy gríz (búzadara)
pici só
a forgatáshoz zsemlemorzsa, olaj
Kevés olajban zsemlemorzsát pirítok, ha kész, félre teszem - később ebben forgatom meg a kifőtt gombócokat.
A tojásokat felverem és a többi hozzávalóval összedolgozom. Lisztes kézzel apró gombócokat formálok a masszából (olyan kis kávétejszín kapszula méretűeket) és zsírpapirra rakosgatom, ahhoz nem ragadnak oda. Állni hagyom legalább fél órát, hogy a gríz kicsit megszívja magát, akkor nem esik szét főzés közben.
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm. 2 adagban rakom a forró vízbe, hogy elférjenek. Ha a gombócok feljönnek a víz színére, beborítva még hagyom 2-3 percig gyöngén forrdogálni. Ha már kicsit puhák/lazák a gombócok, szűrőkanállal hideg vízbe átszedem, átforgatom (így megőrzik az állagukat), majd lecsöpögtetem és a pirított zsemlemorzsában megforgatom.
Cukros tejföllel meglocsolva vagy porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése