Lehet kapni készen is (horror áron) de a házi legalább olyan finom.
Hozzávalók 4-6 személyre
2 padlizsán (legalább fél kg)
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy, piros húsú paprika
1 paradicsom
kb fél dl olaj
3 gerezd fokhagyma
kevés oregánós/bazsalikomos fűszerecet (ha nincs, jó a citromlé is)
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
csipetnyi oregánó, bazsalikom és kakukkfű
mokkáskanálnyi apróra vagdalt kapor
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, héjastul karikákra vágjuk és mindkét oldalát
megsózva, kb fél órát állni hagyjuk, hogy a keserű levét kiengedje.
Ezalatt a hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
A padlizsán levét
leöntjük, és szűrőben le is öblítjük. Ha lecsöpögött, felkockázzuk.
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd
hozzáadjuk a padlizsánt.
Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, gyakori
keverés közben, 1-1 feldarabolt piros paprikával és paradicsommal,
valamint a fűszerekkel puhára pároljuk.
Fakéssel jól összevagdaljuk,
kevés fűszerecettel/citromlével meglocsoljuk, beleszórjuk a
fokhagymanyomón áttört fokhagymát és pépesre törjük (aki krémesebbre
szereti, az botmixerrel dolgozza össze)
Teljesen kihűlve megkóstoljuk és
ha szükséges még kevés sóval, borssal ízesíthetjük.
Alapvetően
savanykásabb ízű legyen, mint a megszokott (majonézes) padlizsánkrém.
Pirítóssal vagy sajtos-hagymás kenyérlepénnyel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése