Oldalak

2016/08/01

Görög padlizsánkrém

Lehet kapni készen is (horror áron) de a házi legalább olyan finom.

Hozzávalók 4-6 személyre

2 padlizsán (legalább fél kg)
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy, piros húsú paprika
1 paradicsom
kb fél dl olaj
3 gerezd fokhagyma
kevés oregánós/bazsalikomos fűszerecet (ha nincs, jó a citromlé is)
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
csipetnyi oregánó, bazsalikom és kakukkfű
mokkáskanálnyi apróra vagdalt kapor

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, héjastul karikákra vágjuk és mindkét oldalát megsózva, kb fél órát állni hagyjuk, hogy a keserű levét kiengedje. 

Ezalatt a hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. 
A padlizsán levét leöntjük, és szűrőben le is öblítjük. Ha lecsöpögött, felkockázzuk.
A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt. 

Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, gyakori keverés közben, 1-1 feldarabolt piros paprikával és paradicsommal, valamint a fűszerekkel puhára pároljuk. 
Fakéssel jól összevagdaljuk, kevés fűszerecettel/citromlével meglocsoljuk, beleszórjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és pépesre törjük (aki krémesebbre szereti, az botmixerrel dolgozza össze) 
Teljesen kihűlve megkóstoljuk és ha szükséges még kevés sóval, borssal ízesíthetjük. 
Alapvetően savanykásabb ízű legyen, mint a megszokott (majonézes) padlizsánkrém.
Pirítóssal vagy sajtos-hagymás kenyérlepénnyel kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése