2012/01/08

Gyógyleves

Gyógyleves

La zuppa della salute

Négy tojás, húsz deka cukor, fél csomag vaníliás cukor, kevés reszelt citromhéj, egy liter tej, hámozott kenyérszeletek, egy pohár grappa
Nagyon archaikus, nyilvánvalóan középkori eredetű étel, leginkább gyengélkedő hölgyeket orvosolnak vele, minthogy az urak esetében a grappa önmagában is kiemelkedő gyógyulási eredményeket produkál. Felforralnak egy liter tejet és annyi szelet kenyeret raknak bele, amennyi elégnek tűnik ahhoz, hogy végeredményként sűrű pempőt kapjanak. Közben a tojásokat a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverik, majd a tűzről levett masszához adják. A végén belekeverik a grappát, és evvel kész a leves.
(Váncsa István: LAKOMA  - az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből)

(A borkészítés után visszamaradt növényi részekből álló törkölyből párolt italok közül a legismertebb a francia Eau-de-vie-de-marc és az olasz Grappa. A grappa jó minőségű olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46%. Több változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfahordóban érlelik. Az olasz parampampolinak a boron és az olvasztott cukron kívül alap alkotóeleme a grappa és a kávé is. Az olasz elnevezés espresso kávét jelent, melyet párlat kísér, vagy annak hozzáadásával készül. A parampampoli magyar megfelelője a krampampuli. - Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése