Gyógyleves 
La zuppa della salute
Négy tojás, húsz deka cukor, fél  csomag vaníliás cukor, kevés reszelt citromhéj, egy liter tej, hámozott  kenyérszeletek, egy pohár grappa       
Nagyon archaikus, nyilvánvalóan középkori eredetű étel, leginkább  gyengélkedő hölgyeket orvosolnak vele, minthogy az urak esetében a  grappa önmagában is kiemelkedő gyógyulási eredményeket produkál. Felforralnak egy liter tejet és annyi szelet kenyeret raknak bele,  amennyi elégnek tűnik ahhoz, hogy végeredményként sűrű pempőt kapjanak.  Közben a tojásokat a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverik, majd a  tűzről levett masszához adják. A végén belekeverik a grappát, és evvel  kész a leves.
(Váncsa István: LAKOMA  - az itáliai konyhák legfinomabb ételeiből)
(A borkészítés után visszamaradt növényi részekből álló törkölyből párolt  italok közül a legismertebb a francia Eau-de-vie-de-marc és az olasz Grappa.  A grappa jó minőségű olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46%. Több  változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfahordóban érlelik. Az olasz  parampampolinak a boron és az olvasztott cukron kívül alap alkotóeleme a  grappa és a kávé is. Az olasz elnevezés espresso kávét jelent, melyet  párlat kísér, vagy annak hozzáadásával készül. A parampampoli magyar  megfelelője a krampampuli. - Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése