Hozzávalók
50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka a legjobb)
2 db tojás
2 nagyobb szelet kenyér
3 gerezd fokhagyma
3 fél db színes paprika (piros, zöld, sárga)
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors és piros tötöttpaprika ízlés szerint
kb 1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál étolaj a sütőforma kikenéséhez és a fasírtrúd lekenéséhez
esetleg 4-5 kemény főtt tojás
Elkészítés
A kenyérszeleteket egy kevés vízbe áztatjuk. A paprikákat igen apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tálba tesszük a darált húst, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát és petrezselymet, a tojásokat, végül a víztől kinyomkodott kenyeret is belemorzsoljuk. Az egészet kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha nagyon lágy a masszánk, akkor nem lehet rendesen formázni, ezért egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát dolgozzunk bele. Egy sütőformát (kb. 30x15x5-6 cm) kenjünk ki olajjal, majd nyomkodjuk bele a masszát . Kicsit a fasírtrúd tetejét is kenjük meg olajjal.
Ha van főtt tojásunk, akkor tegyük a húsmassza kisebbik felét a formába/tepsire, majd lapítsuk ki a forma alján (vagy a tepsiben kb 10 cm széles sávban). Sorakoztassuk rá egymás után a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele felül és oldalt a tojásokat. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A formázás után egy henger alakú "fasírt rudat" kell hogy kapjunk. Alufóliával lefedjük (ne hajtsuk rá a tál szélére, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla, de a hús ne kezdjen el nagyon pirulni.) Kb 1 órát süssük így, majd vegyük le a fóliát, a sütési hőfokot emeljük 200 fokra és még kb 20 percig így sütjük, hogy szép piros legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése