Bográcsgulyás marhalábszárból, 15főre, ahogy Yaska főzi
Hozzávalók
2kg marhalábszár (de lehet vegyesen sertés lapocka és csülök is)
20 dkg nyers kolozsvári szalonna/
25 dkg sertés zsír
75 dkg vöröshagyma
75 dkg sárgarépa
75 dkg fehérrépa
40 dkg zellergumó
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
12,5 dkg házi csipetke
1 kg burgonya
25 dkg lecsó paprika
75 dkg paradicsom
1 kis fej fokhagyma
2 púpozott evőkanál darált pirospaprika
ízlés szerint só, őrölt fűszerkömény, őrölt bors
6-8 db babérlevél
víz
Előkészítjük a bográcsot és az alapanyagokat: megpucoljuk, felkarikázzuk, felkockázzuk a zöldségeket, szalonnát, a fokhagymát csak megpucoljuk, de a gerezdeket egészben hagyjuk. A felkockázott szalonnát a forró zsírba dobjuk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát és együtt üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, összeforgatjuk és rögtön jöhet rá a kicsire felkockázott hús. Kb. 30 percet pirítjuk folyamatosan kevergetve (szépen kiereszti a hús a levét), majd hozzáadjuk a jó apróra kockázott paradicsomot és lecsópaprikát és együtt főzzük tovább. Amikor kb. félkész a hús (ha nem öreg a marha, kb jó 1óra főzés), felöntjük vízzel (nem kell túl sok, legyen a gulyásunk jó sűrű), hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a fokhagyma gerezdeket, csokorba kötött petrezselyem és zellerzöldet. Nagy lángra kapcsoljuk, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük, majd közepes lángon főzzük tovább. Szépen forrdogáljon. Amikor már szinte teljesen kész a hús, hozzáadjuk a kicsire kockákra vágott burgonyát, a csipetkét és készre főzzük. Ha minden kellően megpuhult, eloltjuk a bogrács alatt a tüzet és kb negyed/fél órát (ha tudunk addig várni) beborítva hagyjuk a gulyást, majd friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése