25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj - ezeket összemorzsoljuk.
2 tojássárgáját 4 dkg cukorral kikeverünk és hozzá adjuk a lisztes keverékhez, de csak morzsás legyen a tészta, nem kell gyúrni.
A tészta bő kb 2/3-át egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy egy 20cm-es tortaformába szórjuk, majd szétnyomkodjuk úgy, hogy a tepsi/forma oldalára is jusson, bő fele magasságig.
Kb félkilónyi (3 jó nagy) almát megmosunk, héjastól kis kockákra vágjuk, 5 dkg cukorral és 4-5 kanál citromlével, ízlés szerint fahéjjal összekeverjük, 8-10 percig pároljuk.
Az almatölteléket, ha kihűlt kicsit, elegyengetjük a tésztán.
A 2 tojásfehérjét 5 dkg cukorral és egy vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 40 dkg tejfölt vagy joghurtot és 3 dkg pudingport (vaníliás, tejszínes, ami tetszik, az almához a karamell ízű is illik) és összekeverjük.
A krémet az almára kenjük, majd a tetején elosztjuk a maradék tészta morzsát.
170 fokon 40-45 percig sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszorva, szeletekre vágva kínáljuk.
Körtével vagy ízlés szerint más gyümölccsel, de rebarbarával is finom, utóbbihoz ízlés szerint több cukor kell. A gyümölcsöket a kristálycukor helyett cukros darált dióval is összekeverhetjük, még finomabb lesz a sütink.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése