Másnap is puha marad.
Hozzávalók
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
5 dkg disznózsír
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
1 tasak (15g) sütőpor
2 és fél kávéskanál só
egy kis csokor medvehagyma
a tetejére 1 db tojás a lekenéshez
ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag vagy köménymag
Elkészítése:
A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, apróra daraboljuk.
A tésztához a lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a túrót és a tejfölt és gyorsan összegyúrjuk. Ne dolgozzunk vele sokáig, mert megolvad a vaj/zsír és ragacsos lesz a tészta.
Kinyújtjuk és összehajtogatjuk - ezt 3x megismételjük, közben nem kell pihentetni. A medvehagymát a hajtogatásoknál szórjuk a tésztára. A 3. hajtogatás után kerekre formáljuk a tésztát és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára. Miután kivettük a hűtőből, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk. Apró pogácsákat szaggatunk belőle (szögletesre is darabolhatjuk, ez a legjobb, mert nincs leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, kömény vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon szalmasárgára sütjük. Lehet közepes pogácsákat is szaggatni a tésztából, de igazán az apró pogácsák lesznek nagyon finomak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése