Oldalak

2023/04/11

Legjobb medvehagymás túrós pogácsa

Másnap is puha marad.

Hozzávalók

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj 

5 dkg disznózsír

25 dkg túró 

2 evőkanál tejföl 

1 tasak (15g) sütőpor

2 és fél kávéskanál só

egy kis csokor medvehagyma

a tetejére 1 db tojás a lekenéshez

ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag vagy köménymag


Elkészítése:

A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, apróra daraboljuk.

A tésztához a lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzá adjuk a túrót és a tejfölt és gyorsan összegyúrjuk. Ne dolgozzunk vele sokáig, mert megolvad a vaj/zsír és ragacsos lesz a tészta.

Kinyújtjuk és összehajtogatjuk - ezt 3x megismételjük, közben nem kell pihentetni. A medvehagymát a hajtogatásoknál szórjuk a tésztára. A 3. hajtogatás után  kerekre formáljuk a tésztát és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára. Miután kivettük a hűtőből, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk.  Apró pogácsákat szaggatunk belőle (szögletesre is darabolhatjuk, ez a legjobb, mert nincs leeső rész) és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal, kömény vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon szalmasárgára sütjük. Lehet közepes pogácsákat is szaggatni a tésztából, de igazán az apró pogácsák lesznek nagyon finomak! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése