Recept a régi TVN-yaskane blogomból
|
2008-10-30 22:17:55, csütörtök | | | Anyu régebben sokszor sütött ilyen finomságokat
Lekváros papucs és krumplis pogácsa ugyanabból a tésztából
hozzávalók: 1 kg liszt (lehet úgy, hogy a fele grízes, fele sima, tehát "félfogós") 25 dkg Liga margarin 5 dkg élesztő 3 tojás sárgája 1-2 evőkanál porcukor 1 csapott ek. só 5-6 dl tejföl
a tetejére: 1 tojás a lekenéshez a papucsokba kemény szilvalekvár a pogácsákra köménymag vagy reszelt sajt
A tejfölt egy kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dolgozzuk. Fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett gyúródeszkán ketté vesszük a tésztát. Az egyik felét másfél-két ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk Még egy negyed órát kelni hagyjuk langyos helyen. Aztán a tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Nem kell túl sütni, ne száradjon ki.
A lekváros papucsokhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tészta másik felét, féltenyérnyi négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére rakunk egy teáskanálnyi lekvárt. A két átlós sarkát összefogjuk és jól összenyomjuk. Langyos helyen kelni hagyjuk kb negyed órát, majd lekenjük tojással és megsütjük.
van egy másik receptem is a lekváros papucshoz, élesztő helyett sütőpor van a tésztában: Hozzávalók: fél kg krumpli, fél vaj vagy 5dkg Liga margarin, kb 30 dkg grízes liszt (lehet felele-fele arányban grízes és sima), egy kis kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, ízlés szerint só, 15 dkg szilvalekvár, liszt a gyúródeszka beszórásához. Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. Áttörjük krumplitörővel, hozzáadjuk a vajat, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sót, pici cukrot, a felvert tojást és a tésztát jól összedolgozzuk. A gyúródeszkát jól belisztezzük (mert a tészta nagyon ragad) majd a tésztát kb fél cm vastagságúra kinyújtjuk, féltenyérnyi szögletes darabokra vágjuk (vagy pohárral kiszaggatjuk). Mindegyik tésztadarab közepére kiskanálnyi keményebb szilvalekvárt rakunk, két átlós csücskét összefogjuk/összenyomjuk (vagy félbehajtjuk és a széleit jól lenyomkodjuk). A papucsokat sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Sütés előtt lekenhetjük egy felvert tojással, de nem fontos. Még melegen megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is finom.
| | | 0 komment , kategória: RECEPTEK saját és netesgyűjtés |
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése