2022/01/07

Ágnes:) töltött káposztája

Töltött káposzta, ahogy én készítem

Töltelék: 2,5 kg előre bekevert (fűszerezett) kolbászhús + 50 dkg friss darált sertéshús (lapocka) - 60 dkg rizs (sosem főzöm elő) - 3 közepes fakanálnyi zsíron megpirítva  2 fej apróra vágott hagyma - ízlés szerint még pirospaprika, őrölt kömény, só, bors. 

Tojást nem teszek a töltelékbe, viszont egy kevés (kb 2 dl) vizet igen. Mindig savanyított káposztalevélbe csomagolom, amit általában nem áztatok ki - a sós-savanyú ízt felveszi a töltelék. 

A 3 kg húsból készült töltelékhez 1 jó közepes és 2 kisebb laposfejű, vékonylevelű káposztafej kell. Ebból kb 50 db töltés lesz. A káposztalevelek vastag "erét" levágom és az aprókáposztához keverem.

A zsírral bőven kikent lábasok aljára és a töltelékek tetejére kerül összesen még kb 2 kg savanyú aprókáposzta. 

Füstölt húst (pl oldalast, nyúlját), toka szalonnát, kolozsvári szalonnát) és füstölt vagy debreceni kolbászt rakok a töltések közé, plusz pár babérlevelet és 1 teáskanálnyi szemes borsot. Se habarást, se rántást nem teszek a káposztára. Nagyon lassan főzöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése