Hozzávalók egy kisebb tepsihez
A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg puha margarin/vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
1 csipet só
+ 1 tojás a tészta lekenéséhez
A töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg cukor
fél citrom leve
ízlés szerint őrölt fahéj
4-5 evőkanál gríz (vagy darált dió) az alma alá
Elkészítem az almatölteléket: a megtisztított almát nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadom a citrom levét, majd a cukorral és a fahéjjal elkeverve félig megpárolom.
A tészta hozzávalóit összegyúrom és elfelezem. Az egyik rész lehet egy picivel nagyobb a másiknál.
A nagyobb darab tésztát vékonyra kinyújtom, tepsibe rakom. Megszórom a búzadarával, hogy az alma ne áztassa el az alsó tésztalapot. Rákenem az almatölteléket, majd a szintén vékonyra nyújtott kisebb tésztalapot ráborítom a tetejére. Lekenem a felvert tojással (néha szórok rá egy kevés kristálycukrot is) és villával megszurkálom.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30-40 perc alatt szalmasárgára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése