1 kg csontos báránylapocka vagy comb (kb. 60 dkg színhús), feldarabolva
(elvileg készíthetjük birka, sertés, marha vagy pulyka húsból is)
10 dkg füstölt szalonna
1 kg friss sárga hüvelyű zöldbab (tisztítva, darabolva mért súly)
3/4 kg krumpli
3-4 szál sárgarépa
3-4 szál fehér répa
2 fej vöröshagyma
édesnemes őrölt pirospaprika
őrölt kömény
babérlevél
kapor
só
a tálaláshoz:
egy csokor összevágott friss kapor
tejföl
citrom (lime) vagy ecet
A szalonnát felkockázom. és egy nagy fazékban kiolvasztom a zsírját. Hozzá adom a felaprított hagymát, és félig megpárolom. Bele teszem a húst és mostmár nagy lángon jól átpirítom. Megszórom pirospaprikával és az őrölt köménnyel, átkeverem. Pici vizet adok hozzá, beledobom a babérlevelet, sózom, fűszerezem és kis lángon 3/4 puhára párolom. Ekkor adom hozzá a babot ( közben felöntöm a szükséges mennyiségű vízzel is) ezzel is főzöm egy ideig. Mikor kezd a bab kicsit puhulni, jöhet bele a feldarabolt zöldség, végül a krumpli és 1-2 kis ágacska friss kapor.
Amikor minden éppen puha, készen van. Tálaláskor ecettel vagy citrommal savanyítjuk (én limeot használtam, sokkal finobabb tőle), tejfölözzük és megszórjuk egy kis friss kaporral.
Puha fehér kenyér illik hozzá.
Bográcsban főzve az igazi !
A palóc leves története
A legautentikusabb birkával és zöld hüvelyű zöldbabbal!:)
VálaszTörlésÍgy igaz, kedves Roza, mivel ürühúst (amiből eredetileg készült) sajnos nem igazán lehet beszerezni. Jó volna tudni, hogy a nagy Gundel illetve Mikszáth idejében a zöldbab zöld vagy sárga volt ? :)
TörlésEz jó gondolat!:))
VálaszTörlésKedves Ágnes! Szeretnék engedélyt kérni Öntől, hogy időnként válogassunk a receptjei közül a Székely Kalendárium c. kiadványba. Sajnos így kell írnom, nem találtam semmi elérhetőséget az oldalon. Köszönöm előre is!
VálaszTörlésTisztelettel,
Ötvös Boglárka
Kedves Boglárka !
VálaszTörlésNagy örömmel olvastam levelét.
Én köszönöm a lehetőséget, természetesen bármikor, bármelyik receptemet felhasználhatják, hiszen igen megtisztelő számomra, ha megjelenésre érdemesnek találják a receptjeim bármelyikét is az Önök igen színvonalas, sokrétű, színes kiadványában
További kellemes, szép napot kívánok !
Üdvözlettel: Ágnes