"Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik Kosztolányi
Dezső, a kiváló magyar költő, író és műfordító. A közeli Vérmezőről
mély, sűrű köd hömpölyög a csinos Kosztolányi-villa felé, amelynek
kapuját egy hatalmas komondor: a Hattyú őrzi. A Hattyú külön
nevezetessége a háznak, nemcsak azért, mert több kutyakiállításon díjat
nyert, hanem azért is: mert ő az egyetlen húsevő a házban.
Kosztolányiék nem esznek húst, sőt főtt ételt sem esznek csak egyedül a
Hattyú nem tudta megszokni az úgynevezett nyers-kosztot. A vadállat! -
mondja mosolyogva Kosztolányi Dezső.
Éppen ebédidő van és
terítve asztal. Természetes, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy mit eszik
ebédre a nagyhírű író, aki emellett még „nyerskosztos”is. Az egyes
fogásokat idejegyzem: méz, vaj, sajtok, tejtöl, gombasaláta, kókuszdió,
paradió, datolya, mandula, banán, mogyoró, malaga, alma, narancs,
kenyér, bor és még sok minden jó és szép dolog. Az ember emellett az
asztal mellett még a szemeivel is jóllakik.
Körülbelül egy
esztendő óta eszem nyerskosztot - mondja Kosztolányi - nem
meggyőződésből, nem fanatizmusból, hanem szokásból. A feleségem egyszer
elém tette ezeket ételeket és mivel ízlett, megettem. Azóta ennek egy
kis története is van.
A feleségem igen súlyos gyomorbajos volt,
egyik orvostól a másikig vittem, de senki sem tudott rajta segíteni
Ebben az időben kezdte meg a feleségem a nyerskosztot és meggyógyult.
Tökéletesen. Merem állítani, hogy ettől az úgynevezett nyerskoszttól
gyógyult meg.
Megkezdődik az ebéd. Kosztolányi Ádám,
Kosztolányi tizenkét éves fia az asztalhoz ül szülei társaságában és nem
mogyorót, datolyát vagy kókuszdiót tesz a tányérjára - amint azt minden
budapesti gyermek tenne - hanem salátát. Hattyú pedig, a ház egyetlen
húsevője, a „vadállat”, ezalatt csontot rág a küszöbön …"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése