"Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik Kosztolányi
 Dezső, a kiváló magyar költő, író és műfordító. A közeli Vérmezőről 
mély, sűrű köd hömpölyög a csinos Kosztolányi-villa felé, amelynek 
kapuját egy hatalmas komondor: a Hattyú őrzi. A Hattyú külön 
nevezetessége a háznak, nemcsak azért, mert több kutyakiállításon díjat 
nyert, hanem azért is: mert ő az egyetlen húsevő a házban.
 
 
Kosztolányiék nem esznek húst, sőt főtt ételt sem esznek csak egyedül a 
Hattyú nem tudta megszokni az úgynevezett nyers-kosztot. A vadállat! - 
mondja mosolyogva Kosztolányi Dezső.
 
 Éppen ebédidő van és 
terítve asztal. Természetes, hogy kíváncsi vagyok arra, hogy mit eszik 
ebédre a nagyhírű író, aki emellett még „nyerskosztos”is. Az egyes 
fogásokat idejegyzem: méz, vaj, sajtok, tejtöl, gombasaláta, kókuszdió, 
paradió, datolya, mandula, banán, mogyoró, malaga, alma, narancs, 
kenyér, bor és még sok minden jó és szép dolog. Az ember emellett az 
asztal mellett még a szemeivel is jóllakik.
 
 Körülbelül egy 
esztendő óta eszem nyerskosztot - mondja Kosztolányi - nem 
meggyőződésből, nem fanatizmusból, hanem szokásból. A feleségem egyszer 
elém tette ezeket ételeket és mivel ízlett, megettem. Azóta ennek egy 
kis története is van.
 
 A feleségem igen súlyos gyomorbajos volt,
 egyik orvostól a másikig vittem, de senki sem tudott rajta segíteni 
Ebben az időben kezdte meg a feleségem a nyerskosztot és meggyógyult. 
Tökéletesen. Merem állítani, hogy ettől az úgynevezett nyerskoszttól 
gyógyult meg.
 
 Megkezdődik az ebéd. Kosztolányi Ádám, 
Kosztolányi tizenkét éves fia az asztalhoz ül szülei társaságában és nem
 mogyorót, datolyát vagy kókuszdiót tesz a tányérjára - amint azt minden
 budapesti gyermek tenne - hanem salátát. Hattyú pedig, a ház egyetlen 
húsevője, a „vadállat”, ezalatt csontot rág a küszöbön …"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése