Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő, 0,25 dl tej, 2 kávés
kanál kristálycukor, 50 dkg liszt, 25 dkg Rama sütőmargarin, 25 dkg
porcukor, 3 tojássárgája, 2 ek. rum, 1 ek. tejfől, fél citrom reszelt
héja, fél kávés kanál só.
Töltelék:
30- 30 dkg darált dió és mák, 30
dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt
héja, 2-3 csomag vaniliás cukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej.
Az
élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 percig
pihentetjük, ezalatt felfut.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a
porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a
rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy
éjszakára hűtőbe tesszük.
A diótöltelékhez a diót fele cukorral,
a fele mazsolával a reszelt citromhéjjal, 1 cs. vaniliás cukorral meg a
rummal összegyúrjuk.
A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a
különbség csak annyi, hogy a rum helyett, forralt kihűtött tej kerül bele.
Mindkettőt hűtőbe tesszük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés
előtt 1-2 napra rumba áztatjuk.
A tésztát 5 egyenlő részre
osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre
kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát
körbevágjuk. A leeső részeket az egyik cipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a
többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala.
Sütőpapírral
bélelt v. kivajazott tepsire tesszük, villával megszúrkáljuk és
előmelegített sütőben közepes lánggal 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy
még egy lapot sütünk.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát a maradék
margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját
kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről
körben a forma oldalához tapasztjuk.
A máktöltelék felét vizes
késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül
az egész diótöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. A
maradék máktölteléket rásimítjuk, az utolsó kerekre nyújtott tésztalapot
ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét
tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból
lekenjük, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes lánggal
kb. 45 percen át sütjük. Formában hagyjuk kihűlni és csak másnap
szeleteljük fel.
(a recept a Príma konyha magazin 2005. decemberi számából való.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése