Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő, 0,25 dl tej, 2 kávés 
kanál kristálycukor, 50 dkg liszt, 25 dkg  Rama sütőmargarin, 25 dkg 
porcukor, 3 tojássárgája, 2 ek. rum, 1 ek. tejfől, fél citrom reszelt 
héja, fél kávés kanál só. 
Töltelék:
30- 30 dkg darált dió és mák, 30 
dkg porcukor, 15 dkg mazsola, 1 citrom reszelt 
héja, 2-3 csomag vaniliás cukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej. 
Az 
élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 percig 
pihentetjük, ezalatt felfut.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a 
porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a 
rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy
 éjszakára hűtőbe tesszük. 
A diótöltelékhez a diót fele cukorral,
 a fele mazsolával a reszelt citromhéjjal, 1 cs. vaniliás cukorral meg a 
rummal összegyúrjuk. 
A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a 
különbség csak annyi, hogy a rum helyett, forralt kihűtött tej kerül bele. 
Mindkettőt hűtőbe tesszük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés 
előtt 1-2 napra rumba áztatjuk.
A tésztát 5 egyenlő részre 
osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb. 26 cm átmérőjű körre 
kinyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát 
körbevágjuk. A leeső részeket az egyik cipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a 
többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala. 
Sütőpapírral
 bélelt v. kivajazott tepsire tesszük, villával megszúrkáljuk és 
előmelegített sütőben közepes lánggal 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy 
még egy lapot sütünk.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát a maradék 
margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját 
kibéleljük. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk és belülről 
körben a forma oldalához tapasztjuk. 
A máktöltelék felét vizes 
késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül 
az egész diótöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. A 
maradék máktölteléket rásimítjuk, az utolsó kerekre nyújtott tésztalapot
 ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk. A tetejét 
tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból 
lekenjük, villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes lánggal 
kb. 45 percen át sütjük. Formában hagyjuk kihűlni és csak másnap 
szeleteljük fel.
(a recept a Príma konyha magazin 2005. decemberi számából való.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése