2013/02/23

Krumplis lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt, áttört krumpli
fél kocka élesztő
2 dl tej
cukor

olaj

Az átszitált lisztet meleg helyre tesszük, hogy átlangyosodjon.
A tej felével, egy kávéskanál cukorral és egy kanálka liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A héjában főtt, meghámozott, áttört, kihűtött krumplit eldolgozzuk a liszttel, 1 kávéskanál sóval, a felfuttatott élesztővel, és a maradék tejet is hozzáadva - jó levegősre kidolgozva - sima tésztává dagasztjuk.
Ügyeljünk, hogy ne összegyömöszkélve, hanem kifelé húzogatva dagasszuk a tésztát, mert csak úgy lesz jó levegős.
Ha kész, rakjuk langyos helyre egy kilisztezett tálba, takarjuk le, s hagyjuk megkelni.
Ha legalább két-háromszorosára nőtt, lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb. féltenyérnyi, nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Olajos kézzel cipóvá formáljuk a tésztadarabokat és még legalább negyed órát kelni hagyjuk. Ezután laposra húzogatjuk a lángosokat és bő, forró olajban mindkét oldalukon  pirosra sütjük.
Tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymával ízesítve fogyasztjuk.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése