2012/02/19

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:
fél kg liszt
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
6 tojássárgája
6 dkg olvasztott Rama margarin
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
csipetnyi só
1-2 evőkanál rum, hogy a tészta sütés közben ne szívjon sok olajat magába
rum hiányában 1 kávéskanál rumaroma
esetleg egy mokkáskanálnyi reszelt citromhéj

Elkészítése:
1 dl langyos tejben belekeverjük a porcukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet. A maradék langyos tejben elkeverjük tojássárgákat, a kimaradt cukrot, a sót, a citromhéjat és fakanállal vagy robotgéppel (dagasztóspirállal) jól kidolgozzuk. 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott  margarint és végül a rumot. Ha jól kidagasztottuk, a tetejét megszórjuk liszttel és egy konyharuhával letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagyméretű pogácsaszaggatóval vagy egy lisztbe mártott vizespohárral kiszúrjuk. A fánkokat egymástól kb. 5 cm-re lisztezett deszkára helyezzük. Tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, majd ismét letakarva a kétszeresére kelesztjük. Széles lábasban 2-3 ujjnyi magas olajat forrósítunk. A fánkok közepét hüvelykujjal benyomjuk, kicsit széthúzzuk és 4-5 darabot azzal a felével teszünk az olajba, ami felül van. Beborítjuk a lábast és mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és most már födő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk hogy ne legyenek túl barnák. Papírtörlőre kiszedve leitatjuk a felesleges olajat a fánkokról. Vaníliás porcukorral megszórva vagy lekvárral tálaljuk
Ne legyen túl forró az olaj és mindig a fánkok felül lévő lyukas felét süssük először, így biztosan szép szalagosak lesznek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése