Hozzávalók 2 darab 28 cm-es tekercshez
A tésztához
250 g finomliszt
25 g porcukor
1 csipet só
60 g vaj
50 g sertészsír
4 g friss élesztő
50 ml tej
2 db tojássárgája
A töltelékhez
250 g darált mák
12 g vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs leve és reszelt héja
20 g mazsola
20 g kandírozott narancshéj
A töltelék leforrázásához
80 ml tej
100 g cukor
50 g méz
A kenéshez
1 db tojás
2 db tojásfehérje
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, belekeverjük a tojássárgáját (a fehérjét ne dobjuk el, jó lesz a kenéshez), majd a lisztes keverékhez adjuk, és összedolgozzuk. Nem kell vele túl sokat foglalkozni, hamar egynemű lesz. A tésztát kettéválasztjuk – mérleggel biztosabb a dolog, mi 2 x 240 grammosra osztottuk. A két tésztaadagot gömbölyűre formázzuk, és frissen tartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük egy órára.
A töltelékhez összekeverjük a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, és hozzáadjuk az apróra vágott mazsolát is, amit így még azok is el tudnak fogadni, akik nem szeretik. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat is – amit ha nem tudtok beszerezni, nyugodtan elhagyhatjátok. A tejet egy kis lábasba öntjük, majd a cukorral, a mézzel és a narancs kifacsart levével együtt felforraljuk, ráöntjük a mákos töltelékre, és összekeverjük. A cél, hogy gyurmázható állagot kapjunk. A masszát lefedjük és 30 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és két, kb. 30 cm széles, 20 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőle.
A tölteléket is kivesszük a hűtőből, elfelezzük, és két frissen tartó fólia között két, kb. 28 x 18 cm-es téglalapot formázunk belőle. Lehúzzuk róluk az egyik fóliát, és fejjel lefelé a két tészta közepére borítjuk. A tészták kétoldali széleit behajtogatjuk a töltelék magasságáig, és feltekerjük. Egy villával mélyen megszurkáljuk, majd megkenjük a felületüket egy enyhén felvert tojással. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a tojásréteg rászáradjon. Ezután a megmaradt és félretett fehérjét is kicsit felkeverjük, és megkenjük vele a bejglik tetejét, majd újra hagyjuk, hogy rászáradjon. Ez a mozzanat teszi márványossá a bejgli felszínét sütés közben.
A rudakat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Az idő letelte után forgatunk egyet a tepsin, és további 10-15 percre visszatesszük, de csak 185 fokon. Felvágás előtt legalább 2-3 órát hagyjuk hűlni, de akkor az igazi, ha csak másnap vágjuk meg. Recept innen: mákos bejgli
Csilla nagyon finom mákos bejglije:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése