2024/12/28

Lúdláb torta

 Hozzávalók

A piskótához:

3 db tojás

7 dkg cukor

7 dkg liszt

1.5 ek kakaó

1 tk sütőpor

2 ek olaj


A csokikrémhez:

37.5 dkg tejszín

30 dkg vaj

22.5 dkg étcsokoládé

1 ek kakaó

1 üveg magozott meggybefőtt


A csokimázhoz:

15 dkg étcsokoládé

1.5 ek étolaj


Elkészítés

A krémhez a csokoládét apró darabokra törjük. A tejszínt felforrósítjuk a kakaóval, majd a csokidarabokra öntjük. Egy szilikon spatulával addig kevergetjük, amíg teljesen egyneművé válik. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat is, és tovább keverjük, amíg az utolsó vaj kocka is teljesen elolvad. Hűtőbe téve, hagyjuk teljesen megdermedni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 22 cm-es kerek tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.

A piskótához a lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a kakaóport és a sütőport. A tojásokat a cukorral habosra keverjük egy kézi robotgéppel. Belekeverjük az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós lisztkeveréket is. A masszát a tortaformába öntjük, kissé elegyengetjük, és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A tortakarikát egy tortakartonra vagy tálcára tesszük, az oldalát kibéleljük sütőpapírral. Az aljába helyezzük a kakaós piskóta karikát.

A krémből 4 evőkanállal egy csillagcsöves habzsákba teszünk. A maradék krém felét a piskótára kenjük.

A meggyszemekből 16 szép darabot félreteszünk. A többit kiragosgatjuk a csokikrémre, kicsit bele is nyomkodjuk. A krém másik felét a meggyszemekre kenjük, és simára egyengetjük.

A mázhoz az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Ha már nem forró, de még folyékony ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy a csokimáz megdermedjen.

Ha megkötött a csoki, a habzsákból 16 krémrózsát nyomunk körben a torta szélére. A félretett meggyszemekből mindegyik habrózsa tetejére teszünk egyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a tortát.

Tálaláskor óvatosan leemeljük a tortakarikát és lehúzzuk a torta oldaláról a sütőpapírt. Szeletekre vágva kínáljuk.  Recept innen: Klasszikus lúdlábtorta

Mimi rendkívül finom lúdláb tortája:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése