2024/02/25

Almás-sóskaramellás sajttorta (laktózmentes)

Kekszes alap:

25 dkg mézes vagy fahéjas keksz

10 dkg olvasztott lm vaj

Krém:

50 dkg lm mascarpone

2 dl lm habtejszín

1 tasak Expressz zselatin fix

10 dkg porcukor (ízlés szerint kevesebb)

1 kávéskanál vanília aroma

1 teáskanál őrőlt fahéj (elhagyható)

Almás töltelék:

4 nagyob alma

2 evőkanál cukor (ízlés szerint kevesebb)

1 teáskanál őrölt fahéj

2 evőkanálnyi lm vaj


Sós karamell:

1 zacskó tejkaramella (10-12 db)

fél dl lm tejszín

kis darabka lm vaj

2 csipetnyi só (kóstoljuk!)


Az alaphoz egy zacskóban, sodrógával összetörjük a kekszet, majd elkeverjük a vajjal és egy 22 cm-es (előzőleg sütőpapírral kibélelt) tortaforma aljába belenyomkodjuk. A mascarponét kikeverjük a cukorral, beleöntjük a tejszínt, a zselatin fixet és jól kihabosítjuk. Rákenjük a krémet a kekszes alapra, elsimítjuk és pár órára hűtőbe rakjuk. 

Elkészítjük az almás tölteléket: megpucoljuk az almákat, ízlés szerint kis kockákra vagy szeletekre vágjuk, majd kb 2 evőkanálnyi vajon, a cukrot és a fahéjat hozzáadva megpároljuk és kihűtjük.

A tejkaramellát kis lángon, lassan felolvasztjuk a többi hozzávalóval: akkor jó, ha már síma állagú és sűrű.

Kivesszük a tortát a hűtőből, ráhalmozzuk a kihűlt almát és arra rácsurgatjuk a karamellt. 

Dani szülinapjára készült ez a torta,, nagyon finom lett!

Ötlet Tamara süti-birodalma-ból.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése