Kekszes alap:
25 dkg mézes vagy fahéjas keksz
10 dkg olvasztott lm vaj
Krém:
50 dkg lm mascarpone
2 dl lm habtejszín
1 tasak Expressz zselatin fix
10 dkg porcukor (ízlés szerint kevesebb)
1 kávéskanál vanília aroma
1 teáskanál őrőlt fahéj (elhagyható)
Almás töltelék:
4 nagyob alma
2 evőkanál cukor (ízlés szerint kevesebb)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanálnyi lm vaj
Sós karamell:
1 zacskó tejkaramella (10-12 db)
fél dl lm tejszín
kis darabka lm vaj
2 csipetnyi só (kóstoljuk!)
Az alaphoz egy zacskóban, sodrógával összetörjük a kekszet, majd elkeverjük a vajjal és egy 22 cm-es (előzőleg sütőpapírral kibélelt) tortaforma aljába belenyomkodjuk. A mascarponét kikeverjük a cukorral, beleöntjük a tejszínt, a zselatin fixet és jól kihabosítjuk. Rákenjük a krémet a kekszes alapra, elsimítjuk és pár órára hűtőbe rakjuk.
Elkészítjük az almás tölteléket: megpucoljuk az almákat, ízlés szerint kis kockákra vagy szeletekre vágjuk, majd kb 2 evőkanálnyi vajon, a cukrot és a fahéjat hozzáadva megpároljuk és kihűtjük.
A tejkaramellát kis lángon, lassan felolvasztjuk a többi hozzávalóval: akkor jó, ha már síma állagú és sűrű.
Kivesszük a tortát a hűtőből, ráhalmozzuk a kihűlt almát és arra rácsurgatjuk a karamellt.
Dani szülinapjára készült ez a torta,, nagyon finom lett!
Ötlet Tamara süti-birodalma-ból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése