2018/09/27

Kókuszos-zabos csodatorta (sütés nélkül)

Hozzávalók egy normál tortaformához:

a kekszes alaphoz:
10 dkg zabkeksz (almás-fahéjasat használtam)
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg olvasztott vaj

a fehér csokis krémhez:
1,5 dl tej
7,5 gr zselatin por
1,5 tasak vaníliás cukor
30 dkg fehér csokoládé (3 tábla)
3 dl hideg tejszín
egy jó nagy maréknyi gyümölcs (meggy, szamóca, szeder, málna, áfonya, ribizli stb)
(fagyasztott erdei gyümölcs mixet használtam)

a gyümölcs zseléhez:
15 dkg gyümölcs (meggy, szamóca, szeder, málna, áfonya, ribizli stb)
fél tasak zselatin por (5 gr)
2 evőkanál cukor

A kapcsos tortaformát mindenütt (alját és oldalát is) kibéleljük sütőpapírral.
A kekszes alaphoz a zabkekszet egy zacskóban, klopfolóval morzsásra törjük.
Összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
A vajas kekszmorzsát egyenletesen belenyomkodjuk a kibélelt tortaforma aljába és betesszük a hűtőbe.
A tejet a vaníliás cukorral forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg pici hideg vízzel elkevert zselatint. Belerakjuk a kockákra tördelt fehér csokit is és teljesen simára keverjük. Végül hozzákeverjük a hideg tejszínt is.
A tortaformát kivesszük a hűtőből és egy jó nagy maréknyi gyümölcsöt a kekszes alapra szórunk, majd ráöntjük a fehér csokis krémet (érdemes több részletben és közben betenni a tortát a hűtőbe, had kössön meg kicsit a krém). Ne ijedjünk meg, hogy nagyon híg a fehér csokis krém, majd ahogy szilárdul a csoki és a zselatin, megfog kötni és szépen össze fog állni.
A formát egy éjszakára hűtőbe rakjuk..
Másnap a tetszés szerinti gyümölcsöket leturmixolunk és át is paszírozhatjuk, ha nem akarjuk, hogy magok legyenek benne. Ezt a gyümölcspürét forrásig melegítjük a cukorral, majd feloldjuk benne a pici hideg vízzel elkevert zselatint. A langyosra hűtött gyümölcszselét a fehér csokis rétegre öntjük, majd 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem szilárdul teljesen. (Díszítésként gumicukrot tettem a torta tetejére, de csak mielőtt már majdnem teljesen megkötött a gyümölcs zselé)
Ekkor óvatosan levesszük a tortakarimát és szépen szeletelhetjük a tortánkat.
10 éves receptem, végre elkészítettem (Olivér 25. szülinapi tortájaként)
Rendkívül finom, viszonylag egyszerűen elkészíthető, mutatós torta.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése