hozzávalók 25 cm-es kerek formához:
2 tojás
2 evőkanál hideg víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál rétes liszt
1 mokkáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverem.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval nagyon ! kemény habbá verem.
A cukros sárgájába belekavarom a lisztet majd kanalanként lazán hozzákeverem a habot.
Vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz 4-es fokozat) megsütöm (tűpróba!). Elzárom a gázt és a kicsit megnyitott sütőajtónál teljesen kihűtöm a piskótát.
Elkészítem a möggyes tölteléket:
40 dkg kimagozott möggyet (lehet befőtt is) leturmixolok.
Adok hozzá 5 púpozott evőkanál cukrot, 1 tasak vaníliás (vagy puncs ízű) pudingport, 2 dl friss vagy befőtt möggylevet és egy kávéskanálnyi rumot (ha nincs, jó az aroma is).
Folyamatosan kevergetve az egészet összefőzöm.
A kész möggykrémet a piskótalapra kenem és félreteszem kihűlni.
Elkészítem a krémet:
1 tasak vaníliás pudingport összekeverek 5 evőkanál cukorral, felöntöm 3 dl tejjel és felfőzöm.
Még melegen (de már nem forróan) belekeverek 5 dkg vajat. Teljesen kihűtöm, közben jó párszor átkeverem.
2 dl tejszínt 1 tasak habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verek.
A pudingos krémbe beledolgozom a tejszínhabot és a teljesen kihűlt möggyes töltelékre simítom.
Tetejét möggy szemekkel vagy étcsoki reszelékkel díszítem
Hűtőbe teszem pár órára, utána könnyen szeletelhető.
16 normál, vagy 12 jó nagy szelet torta lesz ebből az adagból.
Recept beküldve a Kőrösi Möggy Fesztivál 2017. receptversenyére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése