a tésztához:
28 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg darált dió
5 dkg szemes mák
3 tojás
3 dl tejföl
1,5 dl tej
3 evőkanál kakaópor
3 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
a krémhez:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
7 dl tej
2 tasak vanília ízű pudingpor
2 tojás sárgája
2 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
a tetejére
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg vaj
Elkészítése:
a cukrot habosra kavarjuk a tojásokkal, hozzáadjuk a tejfölt meg a tejet.
A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával meg a sóval, és a tojásos masszába kavarjuk.
A masszát három részre osztjuk. Az elsőbe vegyítjük a diót, a másodikba a mákot, a harmadikba a kakaót. 30x21 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk és egyenként 3 lapot sütünk.
A krémhez a tojás sárgákat kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a pudingport és kevés tejjel csomómentesre kavarjuk. A maradék tejet főni tesszük a citromhéjjal, amikor meleg, belecsurgatjuk a pudingos keveréket és sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a vajjal krémesre kavarjuk.
A krémet 1 órára hűtőbe tesszük (tetejét lefóliázva), majd a kihűlt lapok közé töltjük úgy, hogy alulra kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére meg a diós lap. A csokit vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és a sütemény tetejére kenjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, utána szeleteljük.
Ez az eredeti recept, aminek alapján a Rózsika csíkos (diós-mákos-kakaós) sütije készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése