Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
fél tasak sütőpor
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
2 púpozott evőkanál sötét kakaópor (20-22%-os)
1 pohár natur vagy meggyes joghurt
2 nagy tojás
12 dkg vaj
5 evőkanál olaj
2,5 dl kóla
30 dkg magozott meggy
A száraz hozzávalókat egy tálaban összekavarom.
A vajat felolvasztom, hozzá adom a többi folyékonyat. Habosra keverem, majd beleforgatom a száraz keveréket is. Kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe öntöm a tésztát, tetejére magozott meggyet szórok és előmelegített sütőben, 180 fokon kb fél óra alatt megsütöm (ha már nem ragad a beleszúrt késhegyre, kész). Kihűtöm.
Közben a hozzávalókból elkészítem a kólás mázat :
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 púpozott ek sötét kakaópor
1 dl kóla
1 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
fél narancs kifacsart leve
A keményítőt kikeverem a narancslével. A vajat egy kislábosban megolvasztom, beleöntöm a többi hozzávalót és addig forralom, míg közepes sűrű nem lesz. Kevés hűtés után rákenem a kihült tésztára
Díszítés:
10 dkg diót durvára vágok és szárazon egy kicsit megpirítom. Ezzel, valamint a fél narancs lereszelt héjával meghintem a kólás mázat. Egy éjszakára hűtőbe teszem
Bármilyen ünnepi alkalomra megfelelő, nagyon finom sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése