2015/10/16

Kavart citromos túrós - az Orosz óvodás túrós :) citromosan

Ismert még öntött túrós, talpatlan túrós néven is.
1 kg túrót alaposan áttörünk 20 dkg cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 4 tojást, 1 kis pohár tejfölt vagy egy tejfölös pohárnyi tejet, 1 mokkáskanál sót, 10 dkg olvasztott vajat, 1 citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint 20 dkg búzadarát. Az egészet jól kikeverjük és minimum fél órát állni hagyjuk. Addig a dara jól megdagad. Utána sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez kb 3/4 óra (sütőfüggő). Ha a beleszúrt késhegyre már nem tapad tészta, készen van. Ne süssük túl, mert száraz lesz. Melegen, hidegen, magában, porcukorral vagy lekvárral is nagyon finom. Lehet fél adagot is sütni (az eredei  orosz "óvodás"  recept szerint), de az elég kis adag. A citromhéj-lé, vaníliás cukor, esetleg mazsola opcionális, az eredeti változatban nem szerepel.





2 megjegyzés:

  1. Köszi Szandikám !
    Örülök, hogy tetszik :) Finom is, sajnos 1-2 szeletnél nem lehet megállni :D

    VálaszTörlés