Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só
Ezeket összedolgozzuk és egy órát hűtőben pihentetjük. 5 mm vastagra kinyújtjuk, kerek formával kiszúrjuk, 200 fokon sütjük. Pikáns lekvárral összeragasztjuk, és csokival bevonjuk. Finom, omlós és hetekig eláll.
Másik változat
Hozzávalók:
14 dkg vaj
21 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg őrölt dió
fél citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
pici só
összeragasztáshoz: lekvár
Mázhoz:
15 dkg étcsoki, vagy fél dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 30 g vaj - ezt összeolvasztani
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, cipót formázunk belőle, majd letakarva hűtőben legalább fél óráig pihentetjük. Utána fél cm vékonyra kinyújtjuk és korongokat szúrunk ki belőle.
Kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a korongokat és 180 fokos, előmelegített sütőben világossárgára sütjük (kb. 10-12 perc)
Ha kihűltek a korongjaink, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.
Csokimázzal bevonjuk
A mázat kétféleképpen készíthetjük:
első:
2 evőkanál kristálycukorból és fél dl vízből sűrű szirupot főzünk és egy jó púpos evőkanál keserű kakaóport, valamint 3 dkg vajat keverünk el benne.
második:
egyszerűen gőz fölött felolvasztunk másfél tábla étcsokit és egy kevés étolajajjal vagy vajjal simára keverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése