2013/07/01

Konfitált kacsacomb

Kacsa(liba) zsírban abált kacsa(liba) comb - régen így, zsírban lesütve tartósították a húsokat.


2 kg bőrös liba (kacsa) hájat a következő módon kisütünk .
2 kg megtisztított, bőrénél bevagdalt kacsacombot fűszerekkel (só, bors, rozmaring, őrölt babérlevél, kakukkfű stb. ízlés szerint) bedörzsölök és tálba rakva, lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap egy kacsasütő tálba vagy más, magas oldalú edénybe rakom a combokat, teszek mellé 1-2 fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, öntök alá 1-2 dl húslevest (ez el is maradhat) és ráöntök annyi olvasztott libazsírt, amennyi bőven ellepi. Lassan felforralom, majd épp csak akkora lángon, hogy gyöngyözzön, kb 3 óra alatt puhára sütöm. Ha kész, egy magasfalú edénybe öntök kevés libazsírt, behűtöm. A megdermedt zsírra rápakolom a kész combokat és felöntöm libazsírral. Felhasználásig hűtőben tárolom, így hetekig eláll a hús. Minél tovább áll így, annál finomabb lesz a kacsasültünk. További felhasználásnál kiolvasztjuk a zsírból a combokat és egy tepsire téve, rövid idő alatt, magasabb hőfokon pirosra sütjük. Krumplipürével és párolt lilakáposztával körítve fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése