Kókuszreszelékből áztatással nagyon egyszerűen és főként olcsón csinálhatunk mi magunk kókusztejet és zsírt.
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
0,8 liter víz
2 evőkanál méz
1 késhegynyi só
A mézel és a sóval felforraljuk a vizet és leforrázzuk vele a kókuszreszeléket. Kevergetve 1-2 percig gyengén forraljuk, majd addig hagyjuk ázni, míg ki nem hűl. Minél tovább (pár órán át) ázik, annál jobb. Közben párszor keverjük meg. Ezután nagyon alaposan turmixoljuk le.
Sűrű szövésű anyagon jól átnyomkodva szűrjük át. A fenti mennyiségből egy nagyobb befőttes üvegnyi kókusztej lesz. Jó hideg hűtőben tartva másnapra kicsapódik, összeáll a tetején a kókuszzsír. Ezt könnyen leválaszthatjuk. A kiázott kókuszreszeléket megszárítva ugyan úgy használhatjuk mint az eredetit.
Kedves Ágnes!
VálaszTörlésBiztosan 8 liter víz kell a 10 dkg kókuszreszelékhez?
Üdv: Emília
Kedves Emília !
VálaszTörlésHát persze hogy nem - az a 8 liter 0,8 liter, azaz 8 dl a valóságban. Ugye a sietség vagy a figyelmetlenség ... köszönöm a figyelmeztetést, máris javítottam. A pontosított recept alapján mostmár remélem, bárki egyszerűen és megelégedéssel eltudja készíteni a kókusztejet és zsírt.
Üdvözlettel: Ági:)