2012/11/22

Olivér almás sütije - Citromos-vaníliás, habos-almás linzerkocka

Hozzávalók:
fél kg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg cukor
3 tojássárgája
1 sütőmargarin
1 citrom reszelt héja
pár evőkanál tej

A lisztben elvegyítjük a sütőport. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, 1-2 evőkanál tejjel és a reszelt citromhéjjal. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és összegyúrjuk a tojásos masszával. Ha túl ragacsos lenne, kevés lisztet, ha túl száraz, egy pici tejet adjunk hozzá. Könnyen formálható tésztát kapunk.
1/3 részét leválasztjuk és fagyasztóba tesszük, a maradék 2/3-ot pedig felhasználásig a hűtőbe.

Töltelék:
másfél kiló almát megtisztítunk és apróra felkockázunk. Megszórjuk ízlés szerint cukorral, kb 1 dl vizet és fél citrom kifacsart levét hozzáadva félpuhára pároljuk. Kihűtjük. Ha már hideg, hozzá keverünk egy csomag vaníliás pudingport. A maradék 3 tojásfehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük és lazán az almás masszához keverjük.

A hűtőből kivett nagyobb tésztadarabot alaposan lisztezett deszkán, a tésztát és a nyújtófát is bőven lisztezve kinyújtjuk, közepes méretű tepsibe tesszük (a tepsit nem kell kikenni-lisztezni). Gyorsan dolgozzunk vele, mert könnyen ragad. A habos almatölteléket rásimítjuk. A fagyasztóból kivesszük a kisebb adag tésztát és az almára reszeljük (ha nem kellő ideig volt a fagyasztóban, ragacsos lesz). Előmelegített sütőben, 200 fokon rózsaszínűre sütjük. Frissen és kihűlve is egyaránt isteni finom ! Ha véletlenül ;) másnapra is marad, ugyan olyan omlós lesz, mint frissen.
Az adott mennyiség elég egy nagy gáztepsibe is, legfeljebb vékonyabb lesz a sütink, de ez a minőségén mit sem változtat.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése