2012/06/19

Csokimázak

Kakaós glazúr - szép fényes, jól vágható csokimáz
hozzávalók:
10 dkg vaj (nem margarin!)
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál forró víz
- gőz fölött addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad
Bármilyen, csokimázzal bevont süteményre kiváló!

                                                                                ***
Csokoládémáz:
8 dkg margarin
8 dkg porcukor
1 kanál tej
1 dkg kakaópor
Ezt felfőzni és ráönteni a kihűlt süteményre. 25x35cm tepsiben sült süteményre való adag.

***
Kakaós máz
hozzávalók:
3 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaó, 3 evőkanál víz vagy tej.
Ezt felfőzzük és a végén egy kis darabka vajat teszünk bele.
Jól összekeverjük, hogy a vaj teljesen felolvadjon benne és gyorsan felkenjük a mázat a süteményre.

 ***
Kakaós máz II:
4 evőkanál cukor, 3 kanál víz, 3 kanál kakaópor - ezekből szirupot főzünk, egy kis vajat keverünk hozzá, és a sütemény tetejére simítjuk. 

 ***
Kakaós máz III:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
2-3 ek víz
Elkészítése:
egy lábosban összefőzzük a hozzávalókat majd óvatosan a süti tetejére kenjük.

***
Tejcsokis máz:
15 dkg apróra tört ét vagy tejcsokoládét felolvasztok 4 evőkanál vízzel és hozzá adok 20 dkg porcukrot. Alaposan kikeverem. Kihűlés után kenem a süteményre. Elkészíthető étcsokiból is.

***
Máz tortabevonóból
1 tábla (10 dkg) tortabevonót 2-3 evőkanál olajjal felolvasztok gőz fölött és széles pengéjű késsel a süteményre kenem.

 ***
Ropogós máz:
3 evőkanál cukrot,3 evőkanál jó fajta kakaóport és 3 evőkanál vízet összeforralok majdnem sűrűre.5dkg vajat vagy margarint belekeverek és még melegen a tortára öntöm. Ha megdermed, finom ropogós csokimáz lesz.

***
Kiváló csokimáz:
10 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
1 db teavaj (10 dkg)

A cukrot, kakaóport és a tejet jól összekeverem egy kislábosban és közepes tűzre téve felforralom. Amikor "bugyog", akkor leveszem a tűzől és beledarabolom a vajat. Simára keverem és még melegen (tehát azonnal) leöntöm vele a sütit. Pár perc alatt kész az egész.
Először folyósnak tűnik, de nagyon hamar megszilárdul és nem törik.
Zserbóra is, tortára is kiváló (jó, mert önthető, nem kell kenegetni és ezáltal szép egységesen vonja be a süteményt). 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése