2011/11/21

Női szeszély, kelt tésztás

Hozzávalók:
15 dkg Rama margarin
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 evőkanál cukor
5 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
30 dkg finomliszt

A tetejére:
5 tojásfehérje
20 dkg cukor
20 dkg házi sárgabaracklekvár (jó sűrű)
10 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, letakarva, meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. A puha margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra, a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A citromhéjjal, az élesztővel, a többi langyos tejjel és a liszttel jól kikeverjük. Margarinnal kikent, belisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk (vizes késsel a legkönnyebb) és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 25 perc alatt szép világos sárgára sütjük. Ha túlzottan pirulna, alufóliával takarjuk le.
Közben a tojások fehéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a cukrot is hozzáadjuk. A majdnem megsült sült tésztát a lekvárral megkenjük. A habot rásimítjuk. Durvára vágott dióval meghintjük. A sütőbe visszatolva még kb. 10 percig sütjük, majd a lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk és a süteményt – illetve a habot – még 15 percig így szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése