2011/10/26

Sonkás zöldbableves

A család egyik kedvenc leves, mindig nagy fazékkal készül. A hagyományos levesnél sűrűbb, nagyon ízletes, kiadós egytálétel, (4-6 személyre)

30-40 dkg nyers, füstölt sonkát(esetleg füstölt, főtt tarját) kb gyufásdoboz méretű, 1-2mm vékony szeletkékre darabolunk, kevés olajon megpirítjuk. Ha szép piros, meghintjük 3-4 evőkanál liszttel, gyorsan összekeverjük, picit együtt pirítjuk (ettől nagyon finom ízű lesz majd a levesünk), majd 1-2 jó evőkanálnyi törött paprikát szórunk rá, átforgatjuk, ügyelve, hogy sem a liszt, sem a paprika ne égjen meg! Felöntjük bőven hideg vízzel, és gyakran kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadunk 1kg tisztított (vagy fagyasztott), összeaprított sárga csövű zöldbabot, a felaprított zöldségeket (3-4 szál sárgarépát, 2-3 szál fehérrépát, kb. 1kg krumplit megtisztítunk, egyforma kis kockákra darabolunk), hozzáteszünk még1 fej megtisztított vöröshagymát, ízlés szerint sót, esetleg egy kevés vegetát. (Ha üveges, konzerv babot használunk, azt csak akkor tegyük bele, ha a sonka és a zöldségek megpuhultak, és már csak össze kell forralni.) Készre főzzük. Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk. 
Nálunk Nagykőrösön ilyen módon elkészítve nem volt ismert ez a leves, Tóth mamától tanultam ezt a változatot, ő Tázlárról hozta magával (Kiskunfélegyházára), dédimamától így tanulta még lánykorában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése