"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2022/04/28

A legegyszerűbb zöldségleves

Hozzávalók:

4 db sárgarépa

2 db gyökérzöldség (fehér répa)

1 kis fej zellergumó

1 kis fej karalábé

1 kis darab kelkáposzta

1 kicsi fej vöröshagyma

4 evőkanál olaj

1-2 db erőleves vagy húsleves kocka

ha van, egy kevés zöldborsó vagy zöldbab (pl fagyasztott)


Elkészítése:

Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. A hagymát az olajon egy kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a többi zöldséget és így pirítjuk együtt kb. 2 percig. Ekkor felöntjük a zöldségeket 1,5-2 liter vízzel, beletesszük a leveskockákat, felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Levestésztával gazdagítva tálaljuk.






Gyors és egyszerű fakanalas süti

Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg sima liszt, 10 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1 csomag sütőpor, csipet só, 1 citrom reszelt héja

Máz: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor, 6 evőkanál tej

Elkészítése:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral , majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, végül a többi hozzávalót is hozzákeverjük. Beleöntjük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 – 20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!! A megsült süteményt kiborítjuk egy tálcára, és rögtön egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk bele. Minél több lyukat csinálunk, annál több helyen lesz máz. Elkészítjük a mázat: a hozzávalókat egy edényben simára keverjük, majd összemelegítjük. Nem kell forralni, csak összemelegíteni! Ráöntjük a sütemény tetejére és hagyjuk, hogy belefolyjon a lyukakba is. Picit hagyjuk dermedni. A recept egy kis tepsire vonatkozik, ami kb 20×25-ös. link

Sarkady Katika néhai kedves barátnőm "emlék receptje" 




Egyszerű kevert süti

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 tojás, 1 dl víz (vagy tej) és 1 dl olaj - 

A száraz hozzávalók kivételével a többit habosra keverjük, majd 2 részletben hozzá adjuk a lisztes sütőporos keveréket és alaposan összekavarjuk. Kikent tepsibe öntjük, ízlés szerint bármit tehetünk rá, gyümölcsöt (vegyes erdei gyümölccsel a legfinomabb), csokit, durvára vágott diót, vagy ami épp van otthon. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb 35 40 perc. Tűpróba szükséges! A tészta felébe keverhetünk 1 evőkanál kakaóport, szép márványos lesz úgy a sütink.



Tojással és körözöttel töltött paprika

Hozzávalók:

25-30 dkg túró 

2 dkg puha vaj 

1 kis pohár tejföl

1 teáskanál. só

1-2 teáskanál. pirospaprika

fél teásknál. őrölt kömény

ízlés szerint mustár

1 kis fej vöröshagyma

2-3 tojás

2-3 db paprika


A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, héjától megtisztítjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a túrót, a puha vajat, a tejfölt és a fűszereket, majd villával nyomkodva, keverve összedolgozzuk.

A paprikák "kalapját" levágjuk, eltávolítjuk a magházukat és az ereket. Kb 2/3-ig megtöltjük az elkészült körözöttel, majd 1-1 főttojást nyomunk beleúgy, hogy az kb a paprika közepébe kerüljön. A maradék körözöttet a tojásokra/paprikába nyomkodkuk, végül rátesszük a "kalapokat". Pár órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Jól lehűtve szépen szeletelhető. Finom reggeli vagy vacsora étel. Hidegtálon sonkatekerccsel, lilahagyma karikával, pirosarannyal díszíthetjük. Többféle színű paprikával még mutatósabb.









2022/04/16

Omlós lekváros rudacskák

Eredeti recept az Omlós mákos

32 db rudacskához: 30 dkg liszt, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 7,5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1/2 citrom reszelt héja, pici só.

Töltelék: 12,5 dkg őrölt mák, 3 dkg kristálycukor, 75 ml tej, 1/2 citrom reszelt héja, 2 evőkanál méz, vaníliás porcukor a hempergetéshez.

Tésztához a vajat a cukorral és a tojás sárgájával habosra keverjük, a liszttel tésztává gyúrjuk. Folpackba csavarva legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Töltelékhez a tejet a cukorral, mézzel, citromhéjjal feltesszük főni, ha a cukor elolvadt, elzárjuk a hőt és belekeverjük a mákot. Lefedve hűtjük.

A tésztát 28x32 cm-es lappá nyújtjuk kb.7 mm vastagra. 7x32 cm-es téglalapokra vágjuk és mindegyik szélére máktölteléket teszünk.

Ráhajtjuk a tészát a töltelékre és 8 egyenlő részre vágjuk. A kis dunnákat sütőpapíros tepsibe rakjuk, 160 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük, majd vaníliás porcukorba forgatjuk

Recept innen Konyhamánia Edit módra

Tölthető ízlés szerint dióval, gesztenyével, marcipánnal. 

Ez most sütésálló lekvárral készült.






Puncsos piskótatekercses mézes

A recept hasonló, mint a "Csavart Sárika szelet, Piskóta tekercses mézes vagy Hédi kedvence", csak puncs ízű töltelékkel.


Kakaós mézes tészta:

10 dkg porcukor

2 tojás

4 dkg margarin 

2 evőkanál méz 

26 dkg liszt

2 jó evőkanálnyi (4 dkg) kakaópor 

1 teáskanál szódabikarbóna 

tejföl (annyi, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

A tojásokat a porcukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a kissé megolvasztott margarint, a langyos mézet, a szódabikarbónával elkevert lisztet és annyi tejfölt hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Az egészet jól összedolgozzuk. Ketté vesszük a tésztát, külön külön kinyújtjuk és zsírozott, lisztezett, közepes méretű lapos tepsin két vékony lapot sütünk belőle.


Piskóta tekercs: 

4 tojás 

8 dkg porcukor 

8 dkg liszt 

1 teáskanál sütőpor

3 evőkanál víz

barack lekvár

Elkészítjük a piskóta masszát, megsütjük. Sütés után még melegen megkenjük baracklekvárral és feltekerjük. Ha kihűlt, kisujjnyi szeletekre vágjuk.


Krém: 

2 tasak puncs (vagy tutti frutti) puding 

3 evőkanál cukor

7 dl tej 

20 dkg vaj 

20 dkg porcukor

rumaroma

A pudingporokat összekeverjük a cukorral és megfőzünk 7dl tejben (kevés rumaromával ízesítjük), majd kihűtjük. A vajat a porcukorral jól kikeverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal. 


Összeállítás:

az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, majd szorosan rárakjuk a felszeletelt piskóta tekercseket, erre rákenjük a krém másik vele, végül ráborítjuk a másik tésztalapot. Legalább egy napot állni hagjuk, hogy a mézes tészta megpuhuljon. Porcukorral megszórjuk és a tekercsekre merőlegesen szeleteljük.









2022/03/16

Kókuszos banán szelet - liszt, cukor és olaj mentes

Hozzávalók: 2 nagy banán (kb 35 dkg) 1 evőkanál méz, nagyon pici só (+1 tasak vaníliás cukor, de ha szigorúan ragaszkodunk a cukormentességhez, akkor csak egy kis vanília aroma), 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál natur joghurt, 1 púpozott evőkanál kakaó, 1 csésze kókuszreszelék, 2 tojás 

A csoki bevonathoz 6 dkg étcsokoládé+60 ml tej (vagy 1 tábla étcsoki+125 ml tej, de akkor nagyon csokis lesz a teteje)

2 jó nagy banánt meghámozunk és robotgéppel pépesítjük. Hozzáadunk 1 evőkanál mézet, (1 tasak vaníliás cukrot), 1 tasak sütőport, picike sót, 1 jó nagy evőkanál joghurtot, 1 csésze (8-10 dkg) kókuszreszeléket, 1 púpozott evőkanál kakaót és az egészet simára turmixoljuk.

2 tojást jól kihabosítunk, majd hozzá adjuk a banános masszát és az egészet simára keverjük.

Vajjal kikenünk egy kicsi (kb 20x20 cm) sütőtálat és beleöntjük a keveréket. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük. Sütőből kivéve 5 percig hűtjük. Ezalatt felolvasztunk 6 dkg étcsokit  majd kikeverjük 60 ml tejjel  A tésztát fogpiszkálóval sűrűn megszurkáljuk és ráöntjük a csokis tejet, ami szinte rögtön beszívódik a süteménybe. 15 perc után szeletelhetjük, de hidegen finomabb.

A csésze: 125 ml , a  repsi mérete 20x20 cm (csak ilyen kis formában lesz valamennyire magas a süti)




2022/03/01

Gyümölcsös piskótatalléros szelet - gyors vendégváró süti

5 tojást habosra keverünk 23 dkg cukorral és 1 tasak vaníliés cukorral (vagy 1 kávéskanál vanília aromával). Hozzáöntünk 2,7 dl tejet, azzal is kikeverjük. Beleszitálunk 45 dkg lisztet, amiben előzőleg elkevertünk 1,5 teáskanál sütőport. Az egészet jól kikeverjük. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral és kirakjuk 2 csomag (20 db) barackos piskótatallérral. Ráöntjük a tésztát. Apróra felkockázunk 3-4 db, levétől jól lecsöpögtetett konzerv barackot és elosztjuk a tészta tetején (a gyümölcsött forgassuk meg egy kevés lisztben vagy keményítőben, akkor nem süllyed le a tészta aljára). Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 35- 40 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
Közben elkészítjük a csokimázat: 2 tábla étcsokit (20 dkg) beletördelünk egy kislábasba. Hozzáöntünk 2 dl tejszínt és állandóan kevergetve összefőzzük. A sütemény tetején elkenjük a csokimázat és 1-2 (de minimum fél) órára hűvös helyre tesszük. Ha megdermedt rajta a máz, szeletelhetjük.
Ízlés szerint készíthetjük meggyes, málnás vagy narancsos piskótatallérral is, akkor értelemszerűen az azokhoz illő gyümölcsöt rakjuk a tésztára. Vegyesen sem rossz :) 
A liszt egy része kiváltható pudingporral, de csak a főzőssel,
Így a 45 dkg liszt helyett 40 dkg liszt+1 tasak vanília/puncs/karamell stb ízű pudingpor keverékét használjuk. Nem csak ízletesebb, de egy picit színesebb is lesz a tészta :)





2022/02/22

Raffaello sajttorta - sütés nélkül

Hozzávalók:

alap: 25 dkg édes vajas keksz, 5 dkg mandulás (amaretti) keksz, 20 dkg vaj, 2-3 evőkanál almalekvár

krém: 25 dkg mascarpone, 400 ml jól lehűtött cukrászhab, 5 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor vagy egy kávéskanál vanília aroma, 10 dkg kókuszreszelék, 1 tasak expressz zselatin

díszítés: 8 db Raffaello golyó , szeletelt mandula

Elkészítés:

A kekszeket ledaráljuk vagy egy nylon zacskóba téve húsklopfolóval nagyon apróra törjük. A vajat megolvasztjuk és ráöntjük a darált kekszre. Az almalekvárral együtt az egészet összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljára jól lenyomkodjuk (pl egy pohár aljával). Amíg a krém készül, hűtőbe rakjuk.

A mascarpone-t a cukrokkal/aromával habosra keverjük A cukrászhabot a zselatinnal jó keményre felverjük. Összevegyítjük a kettőt és beledolgozzuk a kókuszreszeléket is.

Az elkészült krémet rákenjünk a hideg kekszes alapra és szépen elegyengetjük. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalásnál mandulaforgáccsal és Raffaello golyókkal díszítjük

(Finom, de nagyon tömény lett ez a torta. A krémbe legközelebb plusz egy adag vaníliás pudingot és/vagy a tejszinhabból a 4 helyett 5 dl-t tennék.)













2022/02/21

Goa-i uborkatorta, a Tavasali

Nem szokásom más oldalról receptet bemásolni a szakácskönyvembe, de ez egy kipróbálásra érdemes recept  -  ha már "uborkás város" vagyunk ;) 


Hozzávalók: 2 és fél csésze uborka, hámozva, lereszelve, 1 és 1/2 csésze nádcukor, 1 csésze búzadara, 1 csésze friss kókuszreszelék, 1/2 kk sütőpor, 4 kardamom mag összetörve, 10 db kesudió, öszetörve, 1/2 kk só

Készíthetjük különböző módokon. Tegyük egy serpenyőbe a búzadarát és pörköljük meg. Hagyjuk teljesen kihűlni. Vegyünk egy keverőtálat, és adjuk hozzá az összes összetevőt, a reszelt uborkát, a sült darát, a kesudiót, a reszelt kókuszt, az összezúzott kardamomot és a szódabikarbónát, és jól keverjük össze (ne lepődjünk meg, amikor a reszelt uborka vizet enged). Öntsük az előkészített keveréket egy vajazott vagy zsírozott tepsibe. Ezt a tojás nélküli uborkatortát sütőben is kisüthetjük, de egy dupla fedelű edényben, gőzfürdőben is elkészíthetjük. Ha az utóbbi módszert választjuk, figyeljünk arra, hogy annyi vizet öntsünk az edényünkbe, hogy a formánk, vagy lábosunk tetejéig érjen. De lehet a rezsón is egy vízzel megtöltött edény fölött gőzölni, de ehhez jól be kell dunsztolni, alufóliával letakarni. Először 20 percig fedő nélkül kell gőzölni, majd le kell fedni és alacsony lángon még 30 percig főzni/gőzölni. Friss citrommal-mézzel vagy bodzaszörppel ízesített joghurttal fogyasztva az igazi!


A fenti recept és fotó  forrása 

Citromos uborka torta Gin-es krémmel

Nem szokásom más oldalról receptet bemásolni a szakácskönyvembe, de ez egy kipróbálásra érdemes recept  -  ha már "uborkás város" vagyunk ;) 


Hozzávalók: 200g uborka héjastul és fél citrom leve, 150g vaj, 150g kristálycukor, másfél teáskanál vanília kivonat, 2 tojás, 200g sima liszt (minden célra), 2 teáskanál sütőpor

a Gin-es bevonathoz: 75 gr vaj (szobahőmérsékletű), 200g porcukor, Gin vagy citromlé (esetleg lehet dúsítani mascarponével vagy Philadelphia krémsajttal)

1. Melegítsük elő a sütőt 170C-ra/325F-re. Enyhén zsírozzuk be a tortaformánkat. 

2. Mossuk meg az uborkát és hagyjuk rajta a héját, vágjuk ketté (hosszában) és egy kiskanállal kaparjuk ki belőlük a magokat. Vágjuk darabokra, és pürésítsük/turmixoljuk. Adjuk hozzá a citromlevet. 

3. Keverjük habosra a vajat, reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a cukrot és a vanília kivonatot, majd keverjük tovább így mindennel együtt néhány percig, amíg könnyű és selymes nem lesz. 

4. Adjuk hozzá a tojásokat, egyenként, mindegyiket jól felverve. 

5. Adjuk hozzá a sütőport a liszthez, és keverjük össze. Végül a nedves összetevőkbe keverjük bele a lisztkeverék 1/3-át, majd óvatosan keverjük össze az uborka 1/3-ávalt és folytassuk így, amíg az egészet össze nem kevertük.

6. Öntsük bele ezt a masszát a tortaformánkba és süssük ki az előmelegített sütőben 30 perc alatt, vagy amíg a hurkapálcika próbával meg nem győződünk róla, hogy megsült. Hagyjuk hűlni öt percig a tortát a tortaformában, majd hűtsük le teljesen mielőtt elkészítjük a gines bevonatot.

A Gin-es bevonathoz: Verjük habosra a vajat, a porcukorral és a ginnel együtt, amíg sima, selymes krém nem lesz. Tegyük a hűtőbe, hogy a torta még jobban lehűljön. Végül a Gin-es krémmel bevonjuk és megtöltjük a tortánkat és már kínálhatjuk is.



A fenti recept és fotó  forrása 

2022/01/31

Sajtos-tejszínes sült burgonya

1 kg héjában főtt krumplit megtisztítunk és felkarikázzuk. Egy sütőtálat jó vastagon kikenünk vajjal, belerakjuk a krumplit és megsózzuk. 1 kis pohár tejfölt, 1 kis doboz tejszít és 1 tojást jól kikeverünk 1 mokkáskanál őrölt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, vegetával. Ráöntjük a krumplira, bőven megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben jól átsütjük. Bármilyen párolt, sült, rántott húsféléhez megfelelő köret, de salátával önállóan is nagyon finom. Tipp: a krumpli karikák közé tehetünk párolt brokkolit, karfiolt és/vagy sárgarépát.





2022/01/26

Stefánia szelet / Stefániavagdalt

 Hozzávalók:

10 keménytojás

3 evőkanál zsír

1 kg fasírtkeverék (fasírt keverék: 1 kg darált hús, 2 evőkanál zsír, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1/2 kűvéskanál őrölt feketebors, 2 evőkanál  töröttpaprika, 2 teáskanál só. - A zsemlét vízben beáztatom, majd kicsavarom és szétmorzsolom. A hagymát apróra vágom és a zsírban üvegesre párolom. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összegyúrom és pár órára a hűtőbe teszem.)

A tojásokat megpucolom. Egy kisebb tepsit vagy egy hosszúkás sütőformát kibélelek alufóliával, amit zsírral bekenek. Ráhelyezek egy nagyobb réteg vagdalthús masszát, majd sorban egymás mellé szorosan rárakom a tojásokat, végül befedem a maradék húsmasszával. A vagdaltból nedves kézzel egy veknit formázok. A maradék zsírt rákenem és előmelegített sütőbn, 200 fokon kb 90 percig sütöm. Időközben többször megöntözöm a kifolyó zsírjával. Főzelékhez feltétnek, vagy krumplipürével tálalom. Hidegtálon is jól mutat, már előző nap elkészíthető.






Csuszpájz (babcsuszpájz)


Hozzávalók: fél kg tarka vagy fehér bab, 1 evőkanál zsír, liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, töröttpaprika.

Az előző este beáztatott babot leszűrjük, majd annyi sós (babérlevéllel, borssal ízesített) vízben, ami bőven feléri, megfőzzük.  Míg fől, hagymás-fokhagymás rántást készítünk. Ha puha a bab, áttörjük, szükség szerint utána sózzuk és beleöntjük a paprikás, hagymás-fokhagymás rántást. Összeforraljuk és kész is. Aki szereti, a tetejére rakhat zsírban pirított hagymakarikákat.


Ma elém került ez a kifejezés, hogy "csuszpájz". Évtizedek óta nem halottam. Réges régen apu hívta így a tarkabab főzeléket :) Ez a fenti a receptje, ahogy anyu készítette. 

2022/01/19

Erzsike erdélyi almáslepénye

Hozzávalók: 

Tészta: fél kg liszt, 1 tasak sütőpor, 15 deka zsír, 15 deka cukor, 3 tojássárgája, 1-2 evőkanál tejföl vagy tej. 

Töltelék: 1 kg borízű alma, 15 deka cukor, törött fahéj.  Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük.

Elkészítése: 

A sütőporral kevert lisztet eldörzsöljüka zsírral, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját és annyi tejfölt vagy tejet, hogy rétes-tészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk és két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk és egy tepsi aljára helyezzük, rárakjuk az almatölteléket, a másik kinyújtott tésztalapot ráborítjuk. Felvert tojással lekenjük; villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük. Kihűlés után felszeleteljük és ízlés szerint vaníliás cukorral meghintve kínáljuk. 


Ezt a receptet is már jópár éve, egy régi, kedves Újmosnicai (Erdély) barátnémtől, Erzsike-től kaptam, sajnos ő már nincs közöttünk 

Meggyes-kókuszos kuglóf

Hozzávalók: 

10 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 10 dkg kókuszreszelék, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor+1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás, 6 evőkanál narancslé, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg kandírozott meggy vagy meggybefőtt.

A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, liszttel, sütőporral, citrom- és narancslével jól kikeverjük. A tésztába belekeverjük a kókuszreszeléket végül a meggyet. Kivajazott formába öntjük. Előmelegített gázsütőben,  2-3. fokozaton sütjük. Sütési idő: Kb. 80-90 perc. 

Ha díszíteni szeretnénk, akkor vaníliaízű porcukorból pár  teáskanál víz segítségével cukormázat keverünk, majd megcsurgatjuk vele a kuglófot.


Ezt a receptet is jópár éve egy régi, kedves Újmosnicai (Erdély) barátnémtől, Erzsike-től kaptam, sajnos ő már nincs közöttünk 


Meggyes-kókuszos rombusz

Hozzávalók a tésztához: 

30 dkg liszt, csipetnyi só, 3 tojás, 22 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kis doboz ( 2,5 dl) tejszín, 1/2 tasak sütőpor, 

a tepsi kikenéséhez margarin

a tetejére: 

1 üveg magozott meggybefőtt (vagy 1 kis doboz ananász konzerv) 17 dkg kókuszreszelék, 22 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 12 dkg vaj 

Elkészítés: 

a tésztához a tejszínt félkemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrokat, végül egyenként belekeverjük a tojásokat is. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, pici sóval, majd a tejszínes krémbe szitáljuk. A tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük és elsimítjuk Előmelegített sütőben 175 fokon (gáz-tűzhelynél kb 3-as fokozat) elősütjük (kb 15 perc).

A kókuszreszeléket szárazon rózsaszínűre pirítjuk. A vajat egy kislábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kanál tejet. Felforraljuk, beleszórjuk a pirított kókuszreszeléket és összefőzzük. Az edényt levesszük a tűzről A magozott meggyet lecsöpögtetjük és apró darabokra vágjuk, majd a kókuszos krémbe keverjük. A kész krémet egyenletesen rákenjük az elősütött tésztára és ugyanazon a hőfokon további 15-20 percig sütjük. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd rombusz alakúra szeletelve kínáljuk. Ananásszal egy más ízvilágú, de szintén nagyon finom sütemény lesz.

Ezt a receptet még jópár éve egy régi, kedves Újmosnicai (Erdély) barátnémtől, Erzsike-től kaptam, sajnos ő már nincs közöttünk 



2022/01/18

Kőrösi sült májpástétom

 Kőrösi sült májpástétom


Hagyományos nagykőrösi recept. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol felhasználják a csepleszt a májpástétomhoz. Nálunk disznóvágáskor így készítették a májpástétomot csepleszbe, ami a sertés hashártyája. Az elkészült pástétomot nemcsak összefogta, hogy a sütésnél ne essen szét, hanem a hártyában lévő zsírerek kellő zsiradékkal is látták el sütéskor. Eredetileg befűszerezett, ledarált kész kolbászhúst használtak fel hozzá, de a közölt recept alapján bármikor elkészíthető. A máj mennyisége azért ennyi, mert egy kétmázsás mangalica májából általában ennyi maradt, mire a májpástétom készítéséhez fogtak. Fontos, hogy kétszer annyi legyen a hús, mint a máj.

Készítettem már a lapocka helyett sertésnyelvből is. Ez esetben a nyelveket meg kell abálni, tisztítani, és a mennyiségtől függően kell hozzá zsírszalonna. A közölt mennyiséghez legalább negyed kilogramm.

hozzávalók / 12 adag

3 kg sertéslapocka
1.5 kg sertésmáj
3 db sertésháló
3 közepes fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma (kis)
10 szelet kenyér (tenyérnyi szikkadt)
10 db tojás
10 dkg fűszerpaprika (őrölt)
1 ek bors (őrölt)
1 kávéskanál köménymag (őrölt)
0.5 teáskanál koriander (őrölt)
1 ek majoranna (morzsolt)
10 dkg mangalica zsír
só ízlés szerint

elkészítés

A csepleszeket (sertés hashártya) langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízben félretesszük.
A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.
A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
A lapockát és a májat szintén ujjnyi szélesen felcsíkozzuk.
Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.
A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)
A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.
Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit sütni, a boltokban kapható alufóliából készített kis edényekben lefagyaszthatjuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés



Hasonló bejegyzéseim:




Kőrösi sült májpástétom

 Hagyományok, ízek, régiók forrás


Kőrösi sült májpástétom





2022/01/17

Sajtos rúd

1kg liszt, 6 teáskanál só, 40dkg zsir, 25dkg margarin, 2db tojás, 5dkg élesztö.Össze álitom a süteményt egy órára a hütöbe teszem utánna kinyujtom, elcsörgélem, tojással megkenem, reszelt sajtott teszek rá.Mehet a sütöbe én 4 es sütöm.





Birsalmasajt

 Régi receptem a "Brokkoli TVN Blog"-omból



Tökéletes palacsinta

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojás, 4,5 dl tej, 3 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz vagy egyszerű csapvíz is jó), 1,5 dl étolaj, késhegynyi só

Elkészítés: a hozzávalókat csomómentesre keverjük úgy, hogy az étolajat utoljára adjuk hozzá. Az első palacsinta sütésénél egy kevés olajjal kikenjük a serpenyőt, utána már nem szükséges. Nagyon jó a tésztája, puha lesz és biztosan nem ragad le.



Aszalt szilvás, barackos pulykamell baconbe tekerve

Hozzávalók:

80 dk pulykamell

3 csomag szeletelt bacon szalonna

25 dkg aszalt szilva

25 dkg aszalt barack

25 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütőformát (lehet őzgerinc, én püspökkenyér sütőformában készítettem) kibéleljük baconnel (kicsit fedjék egymást a szeletek) rárakunk egy réteg pulykamellet, arra reszelt sajtot majd a szilvát, megint egy réteg húst, ismét sajtot és a barackot, megszórjuk reszelt sajttal és rárakjuk a maradék húst. Ráhajtjuk a formából kilógó bacont szeleteket, plusz még a tetejére hosszában is teszünk, hogy teljesen befedje. Hideg sütőbe rakjuk, majd közepes hőfokon sütjük kb 40 percig, azután ha szükséges, felemeljük a hőfokot és sütjük még 5-10 percet, hogy szépen megpiruljon a teteje. Nem csak mutatós, de nagyon finom is, bármilyen ünnepi alkalomra megfelelő sült.





2022/01/13

3 lapos zserbó

Hozzávalók

A tésztához:

1dl tej, 8dkg cukor,  1.5dkg élesztő, 50dkg liszt, 30dkg margarin, 1csipetnyi só, 1tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanálnyi sütőpor, 1 tojás

A töltelékhez:

40dkg darált dió, 20dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 üveg sárgabarack lekvár

A mázhoz:

20dkg porcukor, 3evőkanál kakaó,  5dkg vaj, pár evőkanál forró víz


Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrokat, a sütőport, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három részre elosztjuk.

A darált diót a cukrokkal összekeverjük.

A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kizsírozzuk és vékonyan meghintjük liszttel), majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Ezután rákenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a diós-cukros keverék felével. Kinyújtjuk a második tésztalapot is és a töltelékre helyezzük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós-cukros keverékkel. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megszurkáljuk óvatosan, és vékonyan lekenjük tejjel.

180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül (kb. 30 perc). A sütőből kivéve, hagyjuk a zserbót a tepsiben teljesen kihűlni.

Közben a porcukrot simára keverjük a kakaóval és az olvasztott vajjal, majd apránként hozzáadunk annyi  forró vízet, hogy egy sűrűbb, de még könnyen kenhető masszát kapjunk.

A kakaós masszát a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

/saját tipp: a tepsit nem kell! kikenni/lisztezni ennél a tésztánál és a felső tésztaréteget sem kell tejjel (de tojással sem) lekenni./






Csavart Sárika szelet, Piskóta tekercses mézes vagy Hédi kedvence

Kakaós mézes tészta: 30 dkg liszt,10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 tojás,2 nagy evőkanál kakaópor, annyi tejföl hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

A tojásokat, cukrot, mézet, vajat jól kikavarjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 2 lapot sütünk belőle. 

Készítünk egy piskóta tekercset is, amit sárgabarack lekvárral megkenünk és ujjnyi vékony szeletekre vágunk.

Krém: 8 dl tejet, 2 tasak vaníliás pudingporral és 4 evőkanál cukorral felfőzünk, majd kihűtjük.

30 deka vajat habosra keverünk 25 deka porcukorral és 2 tasak vaníliás cukorral majd a pudinggal simára keverjük.

Összeállítás: kakaós lap, krém fele, piskóta tekercs, krém másik fele, második kakaós lap. Az eredeti recept szerint csokimázzal vonjuk be, vagy csak porcukorral szórjuk meg a tetejét, én a krémből vettem ki egy keveset, azt kentem a süteményre és villával megcsíkoztam. 

Ha a tésztába nem teszünk kakaót, a tetejét pedig porcukorral szórjuk meg, akkor Hédi kedvence a sütemény. Mézes tészta helyett készíthetjük a süteményt egyszerű kakaós piskótából is.





2022/01/11

A Marcza-fánk receptje

 

Arany János kedvenc ételei közé tartozott többek között a csirkepaprikás galuskával, a marcza-fánk, illetve a túrós csusza is, melyet tejfellel alaposan nyakon öntve fogyasztott. A költő ezen étkezési szokásairól Szabó István egykori geszti esperes receptje tanúskodik, akinek korabeli visszaemlékezéseiben jelenik meg elsőként. Ezeket a visszaemlékezéseket később K. Nagy Lajos zsadányi lelkész vetette papírra, aki így elsőkézből vett forrásból örökítette meg a költő egyik kedvenc menüjét.


forrás ARANY MENÜ ARANY VÁROSÁBAN

2022/01/07

Ágnes:) töltött káposztája

Töltött káposzta, ahogy én készítem

Töltelék: 2,5 kg előre bekevert (fűszerezett) kolbászhús + 50 dkg friss darált sertéshús (lapocka) - 60 dkg rizs (sosem főzöm elő) - 3 közepes fakanálnyi zsíron megpirítva  2 fej apróra vágott hagyma - ízlés szerint még pirospaprika, őrölt kömény, só, bors. 

Tojást nem teszek a töltelékbe, viszont egy kevés (kb 2 dl) vizet igen. Mindig savanyított káposztalevélbe csomagolom, amit általában nem áztatok ki - a sós-savanyú ízt felveszi a töltelék. 

A 3 kg húsból készült töltelékhez 1 jó közepes és 2 kisebb laposfejű, vékonylevelű káposztafej kell. Ebból kb 50 db töltés lesz. A káposztalevelek vastag "erét" levágom és az aprókáposztához keverem.

A zsírral bőven kikent lábasok aljára és a töltelékek tetejére kerül összesen még kb 2 kg savanyú aprókáposzta. 

Füstölt húst (pl oldalast, nyúlját), toka szalonnát, kolozsvári szalonnát) és füstölt vagy debreceni kolbászt rakok a töltések közé, plusz pár babérlevelet és 1 teáskanálnyi szemes borsot. Se habarást, se rántást nem teszek a káposztára. Nagyon lassan főzöm.




Csokimáz

Hozzávalók: 2 evőkanál holland kakaópor, 15 dkg cukor, 3 evőkanál meleg víz, 0,5 dl étolaj, 15 dkg vaj

A kakaóport, cukrot és vizet folyamatosan kevergetve együtt felfőzöm. Mikor elválik az edény szélétől, hozzáadok fél dl étolajat (ettől lesz szép fényes majd a máz), összekeverem, lehúzom a tűzről és teljesen simára keverek benne 15 dkg vajat. 

Zserbóra, Lajcsi szeletre, bármilyen süteményre, tortára való máz, szép fényes, vágható.